500 of 1000 euro per maand beleggen?

Je hebt genoeg geld gespaard en vanaf nu heb je 500 – 1000 euro per maand over om te beleggen. Dat is een erg mooi beginbedrag en heeft de potentie om tot goed eindbedrag door te groeien.

Voor we dieper in gaan op de verschillende opties die je hebt, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het potentiële rendement kan variëren en afhankelijk is van verschillende factoren.

€500 euro of €1000 euro per maand beleggen is, dus niet zonder risico. Vandaar dat het advies is om pas te beginnen met het investeren van je geld met een goede spaarbuffer.

Heb jij een beleggingsdoel in je hoofd?

Dat werkt vaak wel motiverend en helpt je om meer op de langere termijn te focussen. De gegeven jaren zijn slechts een indicatie.

Mogelijke beleggingsdoelen

  • Een extra fonds opbouwen (10 – 15 jaar): dit kan een aanvullend fonds zijn voor een verbouwing een toekomstige grote reis of voor een nieuwe auto. Kenmerk is dat dit een langetermijnplan is (laten we voor het gemak zeggen 10+ jaar), waar je wel een sterk doel voor ogen hebt, maar of je dit nou over 9 jaar of 13 jaar doet. Dit niet zoveel uitmaakt. Hiermee kan je een groter bedrag creëren dan je alleen zou sparen en omdat je flexibel bent, ben je niet genoodzaakt om op een ongunstig moment te verkopen.
  • Een pensioenfonds opbouwen (20+ jaar): als je spaart voor jouw pensioen, kun je mogelijk jouw maandelijkse beleggingen gebruiken om een pensioenfonds op te bouwen. Het specifieke bedrag dat je moet sparen voor jouw pensioen, hangt af van jouw pensioendoelen en levensstijlverwachtingen. Maar als je de luxe hebt om een extra pensioenpot op te bouwen, kan dat zeker interessant zijn. Mede omdat je ook beter in staat stelt toekomstige zorgkosten te dekken.:
  • Kinderen of kleinkinderen (minimaal 16 jaar): : naast deze specifieke doelen kun je jouw maandelijkse investeringen mogelijk ook gebruiken om andere financiële doelstellingen te bereiken, zoals sparen voor een opleiding van je kind of misschien wel een eerste aanbetaling voor een huis. Als je letterlijk vanaf de baby begint te beleggen, kan dit een zeer mooi rendement geven, die je (klein)kind een prettige start geeft.

Waar moet je rekening mee houden?

Je hebt een beleggingsdoel, maar om te weten welk type belegging bij je past, moet je eerst jouw risicotolerantie bepalen.

Wat is jouw risicotolerantie?

Wanneer je een lage risicotolerantie heeft, geef je misschien de voorkeur aan een meer conservatieve belegging zoals zoals indexbeleggen (waarbij je een beursindex volgt).

Wanneer je risicotolerantie wat hoger ligt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor losse aandelen of ETF’s gericht op bepaalde sectoren. Bij zo’n ETF heb je wel spreiding dat niet 1 bedrijf sterk je rendement beïnvloed, maar je hebt natuurlijk nog wel het sectorrisico als je één soort ETF kiest.

Vooral als je begint is het belangrijk het simpel te houden én diversificatie is belangrijk.

Hoeveel tijd heb je?

Tijd en kennis investering: is ook belangrijk om rekening mee te houden. Wanneer je consequent vijf jaar lang 500 euro per maand investeert, zit je op 60.000 inleg. Wanneer je in losse aandelen wilt beleggen of specifieke ETF’s koopt, moet je bereid zijn je echt te verdiepen in de beleggingswereld.

Als je een ETF hebt die de brede index volgt hoef je veel minder tijd en kennis te hebben van de financiële markt en heb je tegen relatief lage kosten een hoge diversificatie.

Het voordeel van diversificatie is dat je minder afhankelijk bent van individuele fluctuaties van een bedrijf of sector.

Je doel is ook niet de markt verslaan, maar een groei voor lange termijn creëren. Hoewel forse dalingen van meer dan 40% niet uitgesloten zijn. Sterker nog, ga er maar vanuit dat dit gaat gaat gebeuren.

Brede ETF of aandelen?

Zoals aangegeven kunnen ETF’s en aandelen beide logische opties zijn voor het beleggen van €500 á €1000 per maand.

Vooral als je een beginner bent, is het goed om de kracht van een ETF te weten, omdat dit relatief toegankelijk is, ook al is je beurskennis beperkt.

(Lees aanvullend het artikel: Actief of Passief beleggen?

Diversificatie: ETF’s kunnen een niveau van diversificatie bieden dat moeilijk te bereiken is door in individuele aandelen te beleggen. je kunt bijvoorbeeld beleggen in een ETF die de S&P 500 volgt, waardoor je blootstelling krijgt aan 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS of de MSIC world index (wereldwijde aandelen).

Beleggen in individuele aandelen kan daarentegen riskanter zijn, omdat je vertrouwt op de prestaties van slechts één bedrijf. Uiteraard beleg je in meerdere bedrijven, maar ook al heb je er 10 is dat risico er nog steeds.

Er is ook een concept: fractionele aandelen. Op die manier kan je dus een stukje aandeel van een bedrijf kopen, waardoor spreiding makkelijker wordt, maar je kunt je afvragen of het die moeite waard is. Als jij 20 verschillende aandelen koopt, waarom geen brede ETF?

Transactiekosten: Over het algemeen hebben indexfondsen en ETF’s doorgaans lagere transactiekosten in vergelijking met individuele aandelen, omdat ze een gediversifieerde effectenportefeuille vertegenwoordigen in plaats van slechts één bedrijf.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of naast de transactiekosten er bijvoorbeeld ook beheerkosten of andere kosten aan het product verbonden zijn verbonden.

Sommige aanbieders, bieden commissievrije handel voor bepaalde ETF’s of indexfondsen, wat de transactiekosten verder kan verlagen. Het is altijd een goed idee om de vergoedingen en kosten die aan een investering zijn verbonden zorgvuldig te bekijken en te vergelijken. Er zijn bijvoorbeeld meerdere soorten ETF’s die de S&P 500 tracken en die kan je dus met elkaar vergelijken.

Potentiële rendementen: zowel ETF’s als aandelen hebben het potentieel om een mooie rendement te maken. Het is belangrijk om de risico’s en potentiële rendementen van beide opties zorgvuldig te overwegen voordat je een beslissing neemt. Een los aandeel kan in potentie meer rendement opleveren dan een brede ETF, maar brengt ook meer risico’s mee.

Ben je bereid die risico’s te dragen en belangrijker, denk je dat je daadwerkelijk één of meerdere aandelen vindt, die het beter doen dan de benchmark.

In eerste instantie als je van plan bent maandelijks een bedrag in te leggen en niet veel tijd hebt is beginnen met een brede ETF prima.

500 – 1000 euro per maand beleggen is zeker een goed startbedrag, maar na een jaar jaar zit je op 6 tot 12 duizend euro euro en is het lastig en kostentechnisch minder interessant om een goede spreiding met losse aandelen te bereiken.

Eigen ervaring & mening

Zelf ben ik niet het meest representatieve voorbeeld, omdat ik niet op ‘nul’ begon met het beleggen van deze bedragen. Ik startte met het inleggen van mijn spaargeld en vervolgens met maandelijkse bedragen van 500 of 1.000 euro per maand.

Voor ik belegde heb ik wel onderzoek gedaan naar hoe ik het wilde beleggen. Daar is dus eerst mijn spaargeld naartoe gegaan en dit was een breed scala aan bedrijven, maar wél binnen dezelfde sector.

Dit zou ik niet aanraden, omdat als je er naast zit je het veel geld kan kosten. Daarnaast duurde het ook maanden vanaf mijn onderzoek tot naar m’n eerste inleg.

Nadat het spaargeld belegd was, gebruikte ik mijn maandelijkse inleg om mijn huidige posities uit te breiden.

Dit proces kon alleen voor mij werken, omdat ik in 1 sector zat. Als je bijvoorbeeld €12.000 euro hebt en tussen de €1.000 á €1.500 per bedrijf uitgeeft, kan je binnen een sector enigszins spreiden. Dit was toen een bewuste keuze.

Het was dat ik een duidelijke visie had, waardoor ik het 'nut' van een brede ETF in die specifieke situatie niet nodig vond. Ik vond het de risicoafweging waard, omdat het slechter met de economie ging.

Ik heb zelf een redelijk hoog risicotolerantie en behandel het investeren van geld als mijn ‘tweede baan’ ik blijf er veel tijd in steken.

Dit is dus mijn specifieke situatie en zou ik dit pad niet aan anderen adviseren. Een spreiding van aandelen die relatief weinig correlatie hebben, is pas ook met een substantieel bedrag te realiseren. En moet je je ook bereid zijn om er dusdanig veel tijd in te investeren.

Nu is het misschien gek om te lezen dat in het artikel dit haaks staat op mijn individuele aanpak, maar uiteindelijk kiest iedereen een eigen pad.

Conclusie

  • Snel starten: wil je relatief snel beginnen? Dan is starten met een brede ETF of indexfonds het eerste waar je onderzoek naar kunt doen;
  • Weinig tijd: heb je zelf geen tijd of interesse om analyses te doen? Ook dan zijn een brede ETF of indexfonds interessant. Je zou ook bij je bank kunnen informeren wat die voor opties voor jou hebben en wat de kosten zijn;
  • Investeren in kennis en tijd: wil jij kennis opdoen en uiteindelijk zelf specifieker naar losse aandelen of sector ETF’s kijken? Je zou dan in eerste instantie kunnen kijken naar een brede ETF en indexfonds en dan ervaar je het ook hoe het is om te beleggen. En kun je ondertussen je kennis vergroten en merk je ook hoeveel tijd je per week kunt inzetten;
  • Een mix is prima: het hoeft niet of of te zijn. Wanneer je voor langere tijd wilt beleggen. Zou je uiteindelijk ook naar een situatie kunnen gaan, waar je een basisportefeuille hebt die bijvoorbeeld de S&P 500 volgt. En bijvoorbeeld voor 5 á 15% je portefeuille met jouw eigen keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*