Beleggen in Bitcoin

bitcoin investering analyse

Geld investeren in Bitcoin. Er zijn al heel wat debatten over gevoerd en er is geen goed of fout. Laten we naar de data kijken in de plaats van het ‘narratief’ van voor -en tegenstanders.

Bitcoin: wat is het en hoe is de adoptie?

De grootste claim die op Bitcoin rust is dat het digitaal geld of digitaal goud is. Het design van Bitcoin is zo dat er 21 miljoen gemined kunnen worden en we het daarmee moeten doen.

Bitcoin als digitaal goud/geld

Een zelfde principe dat ook op goud rust. Van goud weten we natuurlijk niet exact hoeveel goud er in de grond is, maar het is schaars genoeg om er een hoge waarde aan te koppelen.

Sterker nog de waarde was zo hoog dat het ook de basis van het fiatgeldsysteem te vormde. Vroeger kon je bijvoorbeeld de waarde van je Amerikaanse dollars omwisselen voor goud. Dit was één van de redenen dat andere landen bereid waren de dollar als ruilmiddel te gebruiken.

Uiteindelijk is om praktische redenen er voor gekozen dat dollars niet meer voor goud konden worden omgewisseld. Deze narratief is een belangrijk speerpunt bij de ‘hardcore Bitcoin fans’.

Ze zijn tegen het beleid dat er geld bijgedrukt wordt, omdat het risico van geldontwaarding ontstaat. Daarnaast willen ze liever ook niet dat het door één centraal orgaan wordt geregeld zoals de Amerikaanse of Europese Centrale Bank.

Dat in combinatie met de schaarsheid, zorgt ervoor dat Bitcoin vaak met goud vergeleken wordt. Laten we naar de data kijken in hoeverre dat klopt.

De correlatie van Bitcoin en andere assets

De correlatie van Bitcoin met Ethereum , de S&P 500, NASDAQ, goud en de Amerikaanse dollar over een periode van een jaar en de laatste 15 beurshandelsdagen.

LoadingWat je vaak zult zien is de hoogste correlatie met Ethereum is. Daarnaast zal je ook zien dat de 15 meest recente handelsdagen een heel ander beeld laten zien t.o.v. een jaar.

Voor de meest recente correlaties ook met andere activa kun je dit correlatie hulpmiddel gebruiken en zelf vergelijkingen maken.

Goud en Bitcoin bewegen soms op een zelfde manier, maar er zijn ook periodes dat de correlatie een stuk lager ligt.

Wat dat betreft gedraagt de Bitcoin zich qua koers niet als goud. Dat is prima, de getallen zijn namelijk niet statisch.

Het onderzoek Bitcoin is not the New Gold geeft dit trouwens ook aan. Hoewel het onderzoek wat ouder is (2018), was de conclusie dat Bitcoin zich niet als goud gedraagt. En dat dit nog eens bekeken moet worden als de markt meer volwassen is.

De markt is wel meer volwassen, maar het is momenteel nog te vroeg om deze conclusie te herzien. Aangezien je in praktijk nog niet ziet dat beide activa consistent hand in hand stijgen en dalen.

Dit hoeft ook niet, maar op die manier kan je nog niet letterlijk te term plakken: Bitcoin is digitaal goud. Bitcoin is Bitcoin.

Daarnaast heeft Bitcoin heeft ook periodes gehad dat het juist een sterke correlatie met de NASDAQ had.

De adoptiegraad van Bitcoin

Eén van de punten waarom Bitcoin beter is dan een willekeurige andere cryptocurrency is het netwerk effect. Zie het als Instagram, TikTok en Facebook. Waar de meeste gebruikers zitten is het meest waardevol.

Het initiële idee en de visie van Bitcoin zorgde dat de groep die zich aansloot groter werd. En andere cryptocurrencies kunnen dit ook ambiëren, maar zonder netwerk ben je nergens.

Tevens geeft het onderzoek Bitcoin value analysis based on cross-correlations ook aan dat de prijs van Bitcoin een sterke correlatie heeft met gebruikers, transacties en de kosten van gebruik. Gebruik kan je onder andere bepalen door de groei van het aantal Bitcoin adressen.

Om een idee te geven van de groei van Bitcoin wallets. Van 1 januari 2021 t/m 1 januari 2022 is de groei 26% geweest van nieuwe adressen die zijn aangemaakt. Dit is wel een daling t.o.v. een jaar eerder, want toen was dit bijna 42%. Je kunt stellen dat de groei dus afneemt, maar er is zeker nog wel groei.

Ook het aantal transacties is meegenomen. Hieronder zie je de ontwikkeling van het transactieverloop. Hier is een gemiddelde periode van 7 dagen genomen om de grilligheid uit de grafiek te halen.

Iets anders interessants om naar te kijken is de transactiewaarde die plaatsvindt. Belangrijk om te weten, is dat dit slechts een schatting is, maar toch een interessante indicator.

Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden, is dat dit deze analyses plaatsvinden die ‘on chain’ worden geregistreerd. Bij Bitcoin lightning network vinden er ook ‘off chain’ transacties plaats. Wat een deel van de on chain absorbeert.

Om een idee te hebben van de tractie van het lighthning network. Is hieronder een grafiek van het aantal knooppunten die het netwerk telt. Grofweg laat groei vertrouwen zien, maar de praktische kant is dat er meer transacties sneller verwerkt kunnen worden.

Het aantal knooppunten groeien is geen doel op zich en is het goed om te zien hoe dit zich vertaald naar capaciteitsgroei.

Zoals je ziet blijft het netwerk qua transactiecapaciteit groeien wat een positief signaal is.

De prijs van Bitcoin en jouw risicotolerantie

Net zoals alle andere dingen waar je geld in kunt investeren, gaat Bitcoin niet in één rechte lijn omhoog. Dat is logisch, maar als je zo de rendementsgrafiek ziet, is het een stuk tastbaarder.

Rendement is uiteindelijk waar het omgaat als je het fundament even wegdenkt, willen de meeste mensen gewoon weten wat de koers gaat doen.

Wanneer je Bitcoin koopt met het idee om het later te verkopen om meer euro’s, dollars, goud of iets anders te krijgen, heb je het in bezit als investering. Niet perse als munt om er later dingen van te kopen.

Hoewel er uiteraard ook genoeg mensen zijn die wel denken dat we in de toekomst met Bitcoin betalen. Maar voor nu is dat nog niet zo en kan je bepaalde dingen in Bitcoin betalen.

De prijsfluctuaties van Bitcoin

Op die manier is prijsontwikkeling belangrijk, want in veel gevallen is Bitcoin dus niet hét betaalmiddel. En moet je alles terugrekenen naar jouw valuta. (Of een valuta die je als maatstaf neemt.)

Je kunt je druk maken over inflatie, maar als je inflatie hebt en Bitcoin die 20% daalt t.o.v. jouw prijs en je MOET verkopen, dan ben je dubbel gepakt. (Dit is je risicotolerantie en komen we later op.)

Op diepte punten gaat er meer dan 25% af en dat is van januari 2021. Er zijn momenten als je later had gekocht, het verlies nog (véél) hoger is.

Aan de andere kant als je op januari 2021 een (fractie) Bitcoin had gekocht, waren er momenten dat je daarna 100% winst had gehad.

Dit maakt beleggen in Bitcoin zo lastig. Deze grafiek laat duidelijk de fluctuaties zien. En je moet voor jezelf bepalen hoe Bitcoin in jouw investeringsstrategie past. Vooral als beginner is het goed om te zien wat Bitcoin kan doen qua prijs.

Jouw risicotolerantie

Daar valt of staat alles mee. Zoals eerder gezegd er is een Bitcoin narratief en stel het komt (deels) uit of niet uit. Je moet voor jezelf de afweging maken in hoeverre je daarin geïnvesteerd wilt zijn.

En ook hoe lang jij je dat kunt permitteren bij welk bedrag. Gedwongen verkopen dat moet je voorkomen, omdat de kans aanwezig is dat dit verlies geeft.

Eigen ervaring & mening

Hoe ik het zelf benader is nu vanuit een speculatief oogpunt. Ik zie zeker de kracht van Bitcoin, maar als je puur naar het gedrag kijkt, is Bitcoin nog niet op het punt van een valuta.

Omdat ik het als speculatief zie, is het géén investering. Aangezien ik niet weet wat de uitkomst is. Dus zit er met een fractie van mijn geld in, omdat je grofweg niet 20% van je vermogen in speculatie wilt steken.

Is het bovenstaande dan allemaal overbodig? Nee, je moet technologie nooit onderschatten, want het bovenstaande laat wel zien dat 'Bitcoin zeker niet dood is'.

Alleen weet ik niet wat de ontwikkeling zal zijn. Of er een punt komt dat er binnen een redelijk termijn veel mensen met een telefoon ook een BTC wallet hebben?

Voor nu zeg ik 'nee', maar ik kan ook niet voorspellen. Soms is er een schok nodig die iets losmaakt wat we niet voor ogen hadden.

Ben geen financieel adviseur, dus mijn persoonlijke mening is als volgt: ik kan best 1,5% tot 2% van m'n vermogen in BTC stoppen ongeacht de uitkomst. Dit past bij mijn risicotolerantie. Ik drink en eet net zo goed en kan ook rustig slapen. Stel het verdubbelt dan klimt het tot 3 á 4% van m'n vermogen en als het halveert of 80% daalt, kan ik dat aan.

Hoe Bitcoin kopen?

De praktische kant. Hoe kun je Bitcoin kopen? Je kunt een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange of kopen van een partij die zelf heeft ingekocht. Je kunt die partijen zien als een geldwisselkantoor. Je betaalt wat meer, maar vaak oogt het gebruiksvriendelijker, omdat je de prijs ziet en dan met iDeal kunt betalen. Een exchange heeft wat meer toeters en bellen, maar je koopt wel wat goedkoper in.

Vervolgens is de vraag: hoe lang ben je van plan het vast te houden. Als je wilt handelen dan kan je de Bitcoin daar laten. Wél met het risico dat bij een hack je alles kwijt bent.

Hieronder zie je 15 van de meest recente exchange hacks waar ook geld is buitgemaakt.

Het is een extreem scenario, maar niet onrealistisch. De hacker kan letterlijk honderden miljoenen stelen, waardoor als het lukt erg lonend is. Om die reden zijn exchanges een doelwit.

Als je het echt voor meerdere jaren wilt vasthouden, is het verstandiger om voor een ledger te gaan. Je hebt het dan offline in bezit. Een ledger is een soort USB-stick.

Een andere optie is dat je een BTC wallet neemt. Dit is digitaal, maar het risico van dat een exchange gehackt wordt, heb je niet, waardoor het ook een betere optie is.

Als je je keuze gemaakt hebt, kun je de gekochte bitcoin naar het adres van je wallet sturen en onthoud je private keys goed, want anders kom je er nooit meer in en ben je het kwijt.

Ook voor de andere cryptocurrencies is een analyse gemaakt bekijk hier de altcoin analyse.

Gebruikte bronnen

  • Bitcoin value analysis based on cross-correlations: https://www.icommercecentral.com/open-access/bitcoin-value-analysis-based-on-crosscorrelations.pdf
  • Bitcoin is not the New Gold: https://pureadmin.qub.ac.uk/ws/files/155247201/crypto_V2.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*