Beleggen in Bitcoin

bitcoin investering analyse

Beleggen in Bitcoin (BTC) is steeds populairder geworden. Veel mensen zien het als een kans om hun vermogen te laten groeien. Bitcoin is een digitale valuta die onafhankelijk is van traditionele banken en overheden. Dit maakt het een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie in hun portfolio.

Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen in Bitcoin niet zonder risico’s is. De waarde van Bitcoin kan sterk fluctueren, wat zowel kansen als gevaren met zich meebrengt.

Voordat je besluit om te investeren, is het essentieel om je goed te informeren en te begrijpen waar je in stapt. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen en je risico’s beter beheersen.

Over geld investeren in Bitcoin zijn al heel wat debatten over gevoerd en er is geen goed of fout. Laten we daarom alles stap voor stap doorlopen en ook naar de data kijken in de plaats van alleen het ‘narratief’ van voor -en tegenstanders.

Bitcoin: wat is het en hoe is de adoptie?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta die in 2009 werd geïntroduceerd door een anonieme persoon of groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Het is ontworpen als een gedecentraliseerd alternatief voor traditionele valuta’s, wat betekent dat er geen centrale autoriteit zoals een bank of overheid is die het beheert. Transacties worden direct tussen gebruikers uitgevoerd en vastgelegd op een openbaar grootboek genaamd de blockchain.

De grootste claim die op Bitcoin rust is dat het digitaal geld of digitaal goud is. Het design van Bitcoin is zo dat er 21 miljoen gemined kunnen worden en we het daarmee moeten doen.

Dit schaarste-element draagt bij aan de waarde van Bitcoin, omdat het niet onbeperkt kan worden bijgedrukt zoals fiatgeld. Daarnaast maakt de technologie achter Bitcoin het mogelijk om snelle en relatief goedkope internationale transacties uit te voeren, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel consumenten als bedrijven.

Bitcoin wordt vaak gezien als een vorm van digitaal goud vanwege zijn potentieel om waarde op te slaan.

Beleggers zien het daarom ook als een hedge tegen inflatie en economische onzekerheid. Echter, de markt voor Bitcoin is nog steeds volatiel en onderhevig aan speculatie, wat betekent dat de prijs snel kan stijgen of dalen.

Het is ook belangrijk om te weten dat Bitcoin-transacties pseudoniem zijn. Hoewel transacties openbaar zijn en in de blockchain zijn vastgelegd, worden ze niet direct gekoppeld aan persoonlijke identiteiten.

Dit biedt een zekere mate van privacy, maar kan ook misbruikt worden voor illegale activiteiten, wat een punt van zorg is voor regelgevers wereldwijd.

Aan de andere kant, omdat alles openbaar is, kunnen wel transacties worden gevolgd. Er zijn andere cryptocurrency die op het gebied van privacy sterker zijn.

Je kunt dit artikel lezen als je meer kennis over beleggen in cryptovaluta wilt hebben.

Hoe werkt blockchain?

Om het principe van Bitcoin beter te begrijpen, is het goed om te weten wat de blockchain betekent.

Blockchain is de technologie die de basis vormt voor Bitcoin en andere cryptovaluta. Het is een gedecentraliseerd gedistribueerd grootboek (blockchain) waarin alle transacties vanaf het begin zijn vastgelegd in een keten van blokken.

Elk nieuw aangemaakt blok bevat een lijst van recente transacties en een cryptografische hash van het vorige blok, wat zorgt voor een onveranderlijke en veilige keten.

Wanneer een nieuwe transactie plaatsvindt, wordt deze door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd, gevalideerd.

Deze nodes lossen complexe wiskundige puzzels op om de transactie te verifiëren en toe te voegen aan een nieuw blok. Zodra een blok is toegevoegd aan de blockchain, is de informatie permanent en kan deze niet meer worden gewijzigd.

Een van de belangrijkste voordelen van blockchain is de transparantie. Omdat elke transactie openbaar is en door meerdere nodes wordt gevalideerd, is het praktisch onmogelijk om de gegevens te vervalsen.

Dit maakt blockchain een betrouwbare technologie voor het vastleggen van financiële transacties, maar ook voor andere toepassingen zoals supply chain management en stemprocedures.

Blockchain biedt ook een hoge mate van beveiliging. De gedecentraliseerde aard van het netwerk betekent dat er geen enkel centraal punt van falen is. Dit maakt het moeilijker voor hackers om het systeem te compromitteren, wat een extra laag van bescherming biedt voor jouw investeringen in cryptovaluta.

Daarnaast omdat de Bitcoin al een veel jaren bestaat, kost het oplossen van de puzzel veel rekenkracht, wat het een erg betrouwbaar netwerk maakt.

Dat er nog steeds miners zijn, komt omdat als je Bitcoin van het ene naar het andere adres verstuurt je transactiekosten hebt. En je ook een paar Bitcoins krijgt als jij de puzzel hebt opgelost en jouw blok daardoor aan de keten wordt toegevoegd.

Dit worden er wel per paar jaar minder, omdat er een halving mechanisme is, waardoor het aantal nieuwe Bitcoins die je krijgt met de helft daalt.

Bitcoin als digitaal goud/geld

Dit is ook één van de redenen waarom Bitcoin als digitaal goud wordt gezien.

Omdat op goud een zelfde principe rust. Van goud weten we natuurlijk niet exact hoeveel goud er in de grond is, maar het is schaars genoeg om er een hoge waarde aan te koppelen. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om goud te minen, omdat de beste bronnen al uitgeput zijn.

Nu was de waarde van goud zo hoog dat het ook de basis van het fiatgeldsysteem te vormde. Vroeger kon je bijvoorbeeld de waarde van je Amerikaanse dollars omwisselen voor goud. Dit was één van de redenen dat andere landen bereid waren de dollar als ruilmiddel te gebruiken.

Uiteindelijk is om praktische redenen er voor gekozen dat dollars niet meer voor goud konden worden omgewisseld. Deze narratief is een belangrijk speerpunt bij de ‘hardcore Bitcoin fans’.

Ze zijn tegen het beleid dat er geld bijgedrukt wordt, omdat het risico van geldontwaarding ontstaat. Daarnaast willen ze liever ook niet dat het door één centraal orgaan wordt geregeld zoals de Amerikaanse of Europese Centrale Bank.

Dat in combinatie met de schaarsheid, zorgt ervoor dat Bitcoin vaak met goud vergeleken wordt. Laten we naar de data kijken in hoeverre dat klopt.

De correlatie van Bitcoin en andere assets

De correlatie van Bitcoin met Ethereum , de S&P 500, NASDAQ, goud en de Amerikaanse dollar over een periode van een jaar en de laatste 15 beurshandelsdagen.

Loading



Wat je vaak zult zien is de hoogste correlatie met Ethereum is. Daarnaast zal je ook zien dat de 15 meest recente handelsdagen een heel ander beeld laten zien t.o.v. een jaar.

Voor de meest recente correlaties ook met andere activa kun je dit correlatie hulpmiddel gebruiken en zelf vergelijkingen maken.

Goud en Bitcoin bewegen soms op een zelfde manier, maar er zijn ook periodes dat de correlatie een stuk lager ligt.

Wat dat betreft gedraagt de Bitcoin zich qua koers niet als goud. Dat is prima, de getallen zijn namelijk niet statisch.

Het onderzoek Bitcoin is not the New Gold geeft dit trouwens ook aan. Hoewel het onderzoek wat ouder is (2018), was de conclusie dat Bitcoin zich niet als goud gedraagt. En dat dit nog eens bekeken moet worden als de markt meer volwassen is.

De markt is wel meer volwassen, maar het is momenteel nog te vroeg om deze conclusie te herzien. Aangezien je in praktijk nog niet ziet dat beide activa consistent hand in hand stijgen en dalen.

Dit hoeft ook niet, maar op die manier kan je nog niet letterlijk te term plakken: Bitcoin is digitaal goud. Bitcoin is Bitcoin.

Daarnaast heeft Bitcoin heeft ook periodes gehad dat het juist een sterke correlatie met de NASDAQ had.

De adoptiegraad van Bitcoin

Eén van de punten waarom Bitcoin beter is dan een willekeurige andere cryptocurrency is het netwerk effect. Zie het als Instagram, TikTok en Facebook. Waar de meeste gebruikers zitten is het meest waardevol.

Het initiële idee en de visie van Bitcoin zorgde dat de groep die zich aansloot groter werd. En andere cryptocurrencies kunnen dit ook ambiëren, maar zonder netwerk ben je nergens.

Tevens geeft het onderzoek Bitcoin value analysis based on cross-correlations ook aan dat de prijs van Bitcoin een sterke correlatie heeft met gebruikers, transacties en de kosten van gebruik. Gebruik kan je onder andere bepalen door de groei van het aantal Bitcoin adressen.

Om een idee te geven van de groei van Bitcoin wallets. Van 1 januari 2021 t/m 1 januari 2022 is de groei 26% geweest van nieuwe adressen die zijn aangemaakt. Dit is wel een daling t.o.v. een jaar eerder, want toen was dit bijna 42%. Je kunt stellen dat de groei dus afneemt, maar er is zeker nog wel groei.

Ook het aantal transacties is meegenomen. Hieronder zie je de ontwikkeling van het transactieverloop. Hier is een gemiddelde periode van 7 dagen genomen om de grilligheid uit de grafiek te halen.

Iets anders interessants om naar te kijken is de transactiewaarde die plaatsvindt. Belangrijk om te weten, is dat dit slechts een schatting is, maar toch een interessante indicator.

Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden, is dat dit deze analyses plaatsvinden die ‘on chain’ worden geregistreerd. Bij Bitcoin lightning network vinden er ook ‘off chain’ transacties plaats. Wat een deel van de on chain absorbeert.

Om een idee te hebben van de tractie van het lighthning network. Is hieronder een grafiek van het aantal knooppunten die het netwerk telt. Grofweg laat groei vertrouwen zien, maar de praktische kant is dat er meer transacties sneller verwerkt kunnen worden.

Het aantal knooppunten groeien is geen doel op zich en is het goed om te zien hoe dit zich vertaald naar capaciteitsgroei.

Zoals je ziet blijft het netwerk qua transactiecapaciteit groeien wat een positief signaal is.

Is het verstandig om te beleggen in Bitcoin?

Of het verstandig is om te beleggen in Bitcoin hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet je je bewust zijn van de volatiliteit van de markt.

De waarde van Bitcoin kan sterk fluctueren, wat zowel kansen als risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen, omdat de markt onvoorspelbaar kan zijn.

Diversificatie is ook een sleutelprincipe bij beleggen. Het is verstandig om je investeringen te spreiden over verschillende asset classes om je risico te spreiden.

Beleggen in Bitcoin kan een deel van je strategie zijn, maar het zou niet je enige investering moeten zijn. Overweeg ook andere vormen van beleggingen zoals aandelen of obligaties.

Net zoals alle andere dingen waar je geld in kunt investeren, gaat Bitcoin niet in één rechte lijn omhoog. Dat is logisch, maar als je zo de rendementsgrafiek ziet, is het een stuk tastbaarder.

Rendement is uiteindelijk waar het omgaat als je het fundament even wegdenkt, willen de meeste mensen gewoon weten wat de koers gaat doen.

Wanneer je Bitcoin koopt met het idee om het later te verkopen om meer euro’s, dollars, goud of iets anders te krijgen, heb je het in bezit als investering. Niet perse als munt om er later dingen van te kopen.

Hoewel er uiteraard ook genoeg mensen zijn die wel denken dat we in de toekomst met Bitcoin betalen. Maar voor nu is dat nog niet zo en kan je bepaalde dingen in Bitcoin betalen.

De prijsfluctuaties van Bitcoin

Op die manier is prijsontwikkeling belangrijk, want in veel gevallen is Bitcoin dus niet hét betaalmiddel. En moet je alles terugrekenen naar jouw valuta. (Of een valuta die je als maatstaf neemt.)

Je kunt je druk maken over inflatie, maar als je inflatie hebt en Bitcoin die 20% daalt t.o.v. jouw prijs en je MOET verkopen, dan ben je dubbel gepakt. (Dit is je risicotolerantie en komen we later op.)

Op diepte punten gaat er meer dan 25% af en dat is van januari 2021. Er zijn momenten als je later had gekocht, het verlies nog (véél) hoger is.

Aan de andere kant als je op januari 2021 een (fractie) Bitcoin had gekocht, waren er momenten dat je daarna 100% winst had gehad.

Dit maakt beleggen in Bitcoin zo lastig. Deze grafiek laat duidelijk de fluctuaties zien. En je moet voor jezelf bepalen hoe Bitcoin in jouw investeringsstrategie past. Vooral als beginner is het goed om te zien wat Bitcoin kan doen qua prijs.

Jouw risicotolerantie

Daar valt of staat alles mee. Zoals eerder gezegd er is een Bitcoin narratief en stel het komt (deels) uit of niet uit. Je moet voor jezelf de afweging maken in hoeverre je daarin geïnvesteerd wilt zijn.

En ook hoe lang jij je dat kunt permitteren bij welk bedrag. Gedwongen verkopen dat moet je voorkomen, omdat de kans aanwezig is dat dit verlies geeft.

Hoe Bitcoin kopen?

Het kopen van je eerste Bitcoin kan een spannend proces zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Begin met het kiezen van een betrouwbare exchange waar je Bitcoin kunt kopen.

Bekende exchanges zijn bijvoorbeeld Coinbase, Coinmerce, Binance, Bitvavo en Kraken. Er zijn geen affiliate links, om de objectiviteit te waarborgen.

Doe zelf je onderzoek, want er zijn meerdere partijen die een goede dienst leveren. Maak een lijst van betrouwbare aanbieders en als je op aankoop overgaat, kies voor de laagste prijs.

Omdat Bitcoin nu meer volwassen is, kan je bijna niet meer anoniem een Bitcoin kopen. Wees je er dus van bewust dat als je een account aanmaakt, jij identiteit laat verifiëren.

Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je geld storten op je exchange-account. Dit kan vaak via iDeal, PayPal, bankoverschrijving, creditcard of andere betaalmethoden.

Controleer de kosten die de exchange in rekening brengt voor stortingen en opnames, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zodra je geld op je account staat, kun je beginnen met het kopen van Bitcoin.

De praktische kant. Hoe kun je Bitcoin kopen?

Als je het simpel gezegd bij een handelaar koopt zie je een aankoopbedrag en verkoopbedrag. In feite ga je akkoord met het aankoopbedrag en selecteer je hoeveel % je van een Bitcoin wil. Daarna doorloop je het betalingsproces en heb jij het in je bezit.

Wanneer je op een exchange zit (wat vaak een betere prijs is). Plaats je kooporder en heb je meestal de keuze tussen een marktorder en een limietorder.

Een marktorder wordt direct uitgevoerd tegen de huidige marktprijs, terwijl je bij een limietorder een specifieke prijs kunt instellen waarvoor je Bitcoin wilt kopen. Kies de optie die het beste bij jouw strategie past en bevestig de transactie. Je zult nu je eerste Bitcoin in je exchange-wallet zien.

Een exchange heeft misschien wat meer toeters en bellen, maar de Bitcoin is wel wat gunstiger geprijsd.

Vervolgens is de vraag: hoe lang ben je van plan het vast te houden. Als je wilt handelen dan kan je de Bitcoin daar laten. Wél met het risico dat bij een hack je alles kwijt bent.

Hieronder je een overzicht van exchange hacks die in het verleden hebben plaatsgevonden met de bedragen in Amerikaanse dollars. Dit is niet alles, maar geef je een indruk.

Loading



Het is een extreem scenario, maar niet onrealistisch. De hacker kan letterlijk honderden miljoenen stelen, waardoor als het lukt erg lonend is. Om die reden zijn exchanges een doelwit.

Jouw eigen verantwoordelijkheid

Naast de markt leren kennen, is het uiteindelijk ook belangrijk dat jij je best doet om je investering zo goed mogelijk te beveiligen. Stel je zit bij een exchange of koopt het met iDeal en laat het bij het platform staan.

Het is dan belangrijk dat je een sterk wachtwoord gebruikt, tweefactorauthenticatie inschakelt.

Als je niet of heel weinig handelt, overweeg om je Bitcoin naar een veilige BTC wallet te sturen.

Dit is digitaal, maar het risico van dat een exchange gehackt wordt, heb je niet, waardoor het een betere optie is. Deze wallet is echt van jou. De wallet op een exchange is uiteindelijk niet van jou. Je hebt de private keys namelijk niet.

Het is ook verstandig om regelmatig back-ups te maken van je wallet en deze op een veilige plaats te bewaren. Zo minimaliseer je het risico op verlies door hacking of technische problemen. Als bijvoorbeeld onverhoopt je PC stuk gaat.

Als je het echt voor meerdere jaren wilt vasthouden en niet gaat handelen. Is het verstandiger om voor een ledger te gaan. Je hebt het dan offline in bezit. Een ledger is een soort USB-stick.

Als je je keuze gemaakt hebt, kun je de gekochte Bitcoin naar het adres van je wallet sturen en onthoud je private keys goed, want anders kom je er nooit meer in en ben je het kwijt.

De risico’s van beleggen in Bitcoin

Beleggen in Bitcoin brengt verschillende risico’s met zich mee die je goed moet overwegen voordat je investeert. Een van de grootste risico’s is de volatiliteit van de markt. De waarde van Bitcoin kan binnen korte tijd sterk stijgen of dalen, wat kan leiden tot aanzienlijke winsten maar ook grote verliezen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze schommelingen en alleen te investeren wat je kunt missen.

Een ander risico is de beveiliging van je Bitcoin. Hoewel de blockchain-technologie zelf zeer veilig is, zijn de platforms en wallets die je gebruikt om je Bitcoin op te slaan niet altijd even betrouwbaar. Hacks en diefstal komen voor, dus het is cruciaal om sterke beveiligingsmaatregelen te nemen. Gebruik tweefactorauthenticatie, sterke wachtwoorden en overweeg een hardware wallet voor extra veiligheid.

Regelgeving is ook een belangrijk aspect om in gedachten te houden. De wetgeving rondom Bitcoin en andere cryptovaluta is voortdurend in ontwikkeling en kan per land verschillen. Dit kan invloed hebben op de waarde van je investering en de manier waarop je je Bitcoin kunt verhandelen.

Daarnaast heb je altijd te maken met individuele acties. Denk aan overheden die een hoeveelheid Bitcoins in de verkoop zetten vanuit een juridisch kader. Dit kan een tijdelijke prijs drukkend effect geven.

Potentiële toekomstige risico’s van bitcoin?

Een van de potentiële toekomstige risico’s van Bitcoin is de toenemende regulering door overheden.

Hoewel sommige landen al duidelijke regels hebben opgesteld, zijn er nog veel onduidelijkheden en kunnen nieuwe wetten en regels de markt aanzienlijk beïnvloeden. Dit kan leiden tot beperkingen in het gebruik en de handel van Bitcoin, wat de waarde negatief kan beïnvloeden.

Je moet dit met name vanuit het perspectief zien dat de overheid geen andere optie heeft. Bitcoin is nu nog relatief klein en wordt door overheden steeds meer genormaliseerd. O.a. door het toestaan van een Bitcoin ETF.

Maar stel dat de Bitcoin over 15 jaar voor een grote markt van onderlinge transacties zorgt, waar overheden geen zicht op hebben en significant veel belasting mislopen. Zullen er wetten komen om dit zo goed mogelijk te herstellen.

Daarnaast is er het risico van technologische veroudering. Hoewel Bitcoin momenteel de meest bekende en gebruikte cryptovaluta is, kunnen nieuwe en verbeterde technologieën de markt verstoren.

Bitcoin heeft al veel hordes overwonnen, maar bijvoorbeeld het quantum computertijdperk. De rekensnelheid neemt dan dusdanig toe dat de huidige technologie van Bitcoin makkelijk te kraken is.

De kans is groot dat de ontwikkelaars die met Bitcoin bezig zijn hier rekening mee houden en de juiste updates doorvoeren, maar desalniettemin zijn dit soort momenten interessant.

Huidige cryptovaluta’s die op snelheid of lagere transactiekosten zitten, hebben tot nu toe nog geen grote impact op Bitcoin gehad. Dus je kunt je afvragen of het op die vlakken in de toekomst wel zal gebeuren.

Een ander belangrijk risico is de afhankelijkheid van de infrastructuur. Bitcoin-transacties zijn afhankelijk van een netwerk van miners die de transacties verifiëren en vastleggen.

Als er een crypto ontstaat waar mensen nog meer in geloven dan Bitcoin, krijgt Bitcoin het zwaar. De sterke kracht van Bitcoin is het netwerk. Bitcoin heeft het grootste netwerk van alle cryptocurrency.

Dat gezegd hebbende Google was ook niet de eerste zoekmachine, maar werd het wel de populairste. En het is misschien moeilijk voor te stellen dat Bitcoin niet de grootste blijft. Maar dat het de grootste blijft kan je niet met 100% zekerheid zeggen.

Wat als je wallet of exchange gehackt is?

Als je wallet of exchange gehackt is, kan dit een grote impact hebben op je beleggingen in Bitcoin.

Allereerst als het jouw eigen wallet is en deze is ‘leeg’ ben je realistisch gezien je Bitcoin kwijt. De kracht van Bitcoin is dat niemand een overschrijving kan terugdraaien, maar dat is tegelijkertijd op dat moment jouw pech.

Als je bij een exchange zit, zijn er twee type hacks mogelijk. Phishing, waarbij je per ongeluk je wachtwoord heb gedeeld en misschien ook je tweefactorauthenticatie, waardoor iemand kan inloggen.

Tenzij je er snel bij bent, wordt het een moeilijk verhaal.

Je kunt wel mazzel hebben dat als iemand het geld wilt uitboeken vanaf de exchange naar een ander adres om zo jouw Bitcoin te stelen. Jij dit via je mail of nogmaals met je tweefactorauthenticatie moet bevestigen. En als je dit niet doet, je genoeg tijd hebt, om jezelf te beschermen.

Ten eerste door het bedrijf op de hoogte te stellen je wachtwoorden en beveiligingsinstellingen onmiddellijk te wijzigen.

Overweeg ook om je Bitcoin over te zetten naar een nieuwe, veiligere wallet.

Daarnaast is het verstandig om aangifte te doen bij de politie en, indien mogelijk, bij een cybercrime-eenheid. Hoewel de kans klein is dat je je gestolen Bitcoin terugkrijgt, is het belangrijk om de hack te melden. Dit kan helpen bij het opsporen van de daders en het voorkomen van toekomstige hacks. Bewaar alle communicatie en documentatie met betrekking tot de hack als bewijs.

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Gebruik niet je favoriete wachtwoorden voor jouw accounts. En ga ook niet zomaar op sms’jes en mails in waarin je bepaalde acties moet ondernemen.

Moet je belasting betalen over Bitcoin?

Het korte antwoord is: ja. Of je belasting moet betalen over Bitcoin hangt af van de wetgeving in jouw land. Even aangenomen dat dit gewoon Nederland is, wordt Bitcoin gezien als een vermogensbestanddeel en valt het onder de vermogensrendementsheffing in box 3.

Dit betekent dat je belasting betaalt over de waarde van je Bitcoin op 1 januari van het belastingjaar. Bij YahooFinance kan je makkelijk zien, wat de koers op 1 januari is, dus je hoeft het niet letterlijk op die dag te noteren.

Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele winst die je maakt bij de verkoop van Bitcoin. Als je regelmatig handelt in Bitcoin en hier winst mee behaalt, kan de Belastingdienst dit zien als inkomen uit overige werkzaamheden.

Dit zal waarschijnlijk voor jou als beginner (nog) niet het geval zijn. Je zit dan meer op speculeren dan investeren en dat kost een stuk meer tijd dan een aankoop vasthouden, of sporadisch in -en uitstappen.

Maar als je echt regelmatig veel verdient, is het slim om een belastingadviseur te raadplegen.

Ook als je Bitcoin ontvangt als betaling voor goederen of diensten, moet je dit opgeven bij de Belastingdienst.

De ontvangen Bitcoin wordt gezien als inkomen en moet worden aangegeven in je belastingaangifte. De waarde van de Bitcoin op het moment van ontvangst is bepalend voor de hoogte van het te betalen belastingbedrag.

Klinkt misschien wat complex, maar in praktijk zal het waarschijnlijk gewoon het Bitcoinwaarde zijn die jij op je exchange of eigen wallet hebt staan.

Belangrijk om te weten, is dat voor exchanges die een vergunning in Nederland hebben, ook een nauwe samenwerking met de Belastingdienst hebben.

Eigen ervaring & mening

Hoe ik het zelf benader is nu vanuit een speculatief oogpunt. Ik zie zeker de kracht van Bitcoin, maar als je puur naar het gedrag kijkt, is Bitcoin nog niet op het punt van een valuta. Eerder een grondstof en dat is veel volatieler.

Omdat ik het als speculatief zie, is het voor mij géén investering. Aangezien ik niet weet wat de uitkomst is. Dus zit er met een fractie van mijn geld in, omdat ik er grofweg niet 20% van m'n vermogen in wil steken zonder er naar te kijken.

Is het bovenstaande dan allemaal overbodig? Nee, je moet technologie nooit onderschatten, want het bovenstaande laat wel zien dat 'Bitcoin zeker niet dood is'.

Alleen weet ik niet wat de ontwikkeling zal zijn. Of er een punt komt dat er binnen een redelijk termijn veel mensen met een telefoon ook een BTC wallet hebben?

Voor nu zeg ik 'nee', maar ik kan ook niet voorspellen. Soms is er een schok nodig die iets losmaakt wat we niet voor ogen hadden.

Ben geen financieel adviseur, dus mijn persoonlijke mening is als volgt: ik kan best 1,5% tot 2% van m'n vermogen in BTC stoppen ongeacht de uitkomst. Dit past bij mijn risicotolerantie. Ik drink en eet goed en kan ook rustig slapen. Stel het verdubbelt dan klimt het tot 3 á 4% van m'n vermogen en als het halveert of 80% daalt, kan ik dat aan.

Wat ik me wel besef is dat door de inflatie en het continu zwakker maken van de euro en Amerikaanse dollar. Ik langzaam aan Bitcoin meer als investering zie, maar hoe ik mijn geld in goud/zilver alloceer durf ik qua percentage nog niet met Bitcoin aan. Achteraf is het makkelijk praten, maar uiteindelijk moet je kiezen wat bij jouw risicotolerantie past.

Ben zelf ook geen hodl persoon. Als je naar de koers van Bitcoin kijkt, houdt het van monetaire verruiming. En omdat ik het nog niet als investering zie, moet ik ook rekening houden met periodes van wanneer het tegenovergestelde gebeurd. Ik verkoop dan Bitcoin en dat maakt me een speculant. Ik kijk niet naar 20 jaar, maar maanden vooruit.

Op de lange termijn zie ik wel de potentie, maar voor nu blijven goud en zilver dominant voor mijn investeringen.

Gebruikte bronnen

  • Bitcoin value analysis based on cross-correlations: https://www.icommercecentral.com/open-access/bitcoin-value-analysis-based-on-crosscorrelations.pdf
  • Bitcoin is not the New Gold: https://pureadmin.qub.ac.uk/ws/files/155247201/crypto_V2.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*