Beleggen in crypto

Misschien ben je een beginner, misschien ben je al bekent met aandelen en benieuwd of cryptocurrency ook wat is?

Dit artikel is er niet geschreven om je te overtuigen of het juist af te raden. Het heeft de focus om je meer inzicht te geven om je te helpen zelf de keuze te maken.

Voor de duidelijkheid dit artikel is gericht op de altcoins en niet Bitcoin. Hier is de analyse over Bitcoin. Dit artikel gaat voornamelijk over ‘de rest’. Ook wel altcoins genaamd. Alternatieve cryptocurrencies, naast de Bitcoin.

Waar beleg je nou echt in?

We kijken naar verschillende aspecten, want als we even de techniek loslaten en naar de data kijken dan zal het je verbazen wat er allemaal op de achtergrond speelt.

Je belegt in Bitcoin?!

Oké, niet letterlijk. Maar waarom de kreet dat je eigenlijk in Bitcoin belegt?

Onderstaande tabel laat de correlatie met Bitcoin zien. Van een jaar tot de 10 meest recente handelsdagen (op moment van meten). Voor actuele correlaties: gebruik de aandelen, crypto correlatie tool.

  ETH BNB NEO LUNC
1 jaar 0.90 0.81 0.89 -0.01
1/2 jaar 0.88 0.88 0.90 0.72
60 handelsdagen 0.95 0.94 0.95 0.88
30 handelsdagen 0.82 0.79 0.84 0.71
10 handelsdagen 0.59 0.53 0.63 0.19

Een correlatie de 0.8 is een sterke correlatie. Bij veel periodes zie je een waarde die in de buurt of hoger dan de 0.8 ligt.

Bij LUNA waar we later nog wat dieper on in gaan zie je hoewel de jaarcorrelatie met Bitcoin laag ligt, is dit in recentere perioden wel sterk gecorreleerd is aan BTC.

Correlaties zijn dan ook geen statische waardes, maar fluctueren over verschillende tijdsperioden.

Wat houdt een sterke correlatie in?

Dat de bewegingen omhoog en omlaag vaak op dezelfde momenten plaatsvinden. Wat je in praktijk vaak ziet, is dat Bitcoin hier leidend in is.

Dit vind je ook terug in het onderzoek The asymmetric effect of bitcoin on altcoins, waarbij de periode 2015 t/m 2019 werd geanalyseerd. Je leest daar de conclusie dat het effect van een stijging of daling van Bitcoin op andere altcoins. Voor zowel de korte als op lange termijn van toepassing is.

En op de korte termijn heeft een daling van de Bitcoinprijs een groter effect dan een stijging voor de prijzen van altcoins. Deze asymmetrie komt vaker voor na de crash van de cryptocurrency-prijs in 2017.

Tuurlijk zijn we nu weer wat verder, maar het is belangrijk om te beseffen dat de relatie er nog steeds is.

Een ander onderzoek Bitcoin’s lagged effect on altcoins geeft wat soortgelijks aan.

Hier is een latere tijdsperiode gekozen. Oktober 2021 toen Bitcoin een 45% dominantie had. En uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Bitcoin bepalend is voor de beweging voor veel altcoins. En dat altcoins de prijsschokken van Bitcoin op eenzelfde manier weerspiegelen.

Uiteraard kunnen voor bepaalde altcoins de schommelingen heftiger of minder heftig zijn, maar het gaat dus niet om een tegengestelde richting.

Kortom: afgezien of je een goede altcoin kiest, ben je tot op zekere hoogte afhankelijk van de Bitcoin.

Hoe kies je een cryptomunt?

Stel je wilt wat speculeren. Laten we dat zo noemen als je 1 of meerdere van de 20.000+ altcoins wilt kiezen.

Waar moet je dan op letten?

Besef: elk project is een startup

Alle cryptocurrencies hebben gemeen dat ze gebruik maken van blockchain. De onderliggende techniek kan verschillen.

Wat belangrijk is om te begrijpen is dat je in feite met startups te maken hebt. Je kunt het een beetje vergelijking met de start van het internet.

Verschillende bedrijven starten iets waar het internet centraal staat. Hoewel je over hetzelfde praat ‘het internet’ en dit geval blockchain kan de techniek, ervaring, het gebruik en de populariteit per partij erg verschillen.

Deze situatie is nu met altcoins het geval. Elke partij heeft een eigen whitepaper en roadmap met wat ze willen bereiken.

En koersstijgingen ontstaan als nieuwe mijlpalen worden bereikt. Omgekeerde is ook als er tegenvallers zijn, daalt te koers.

Om je een indruk te geven hieronder zie je het koersverloop van Bitcoin, BNB en NEO sinds januari 2021. En ook de explosie en daling van Terra Luna (Classic).

Je ziet bijvoorbeeld dat vanaf april 2021 de NEO koers die al goed gestegen was nog harder stijgt t.o.v. Bitcoin. Om vervolgens vanaf mei NEO een diepe val maakt en qua winst alles weer inlevert t.o.v. BTC.

Terra Luna Classic (lunc) was ook een project die veel tractie kreeg en de koers enorme sprongen maakte om vervolgens in elkaar te kletteren.

Door onzekerheid in de markt kon het systeem niet meer naar behoren werken en stortte de koers ineen.

Dit onderstreept dat investeren in altcoins als speculatie gezien kan worden. En wat deze grafiek vooral laat zien is hoe extreem stijgingen en dalingen zijn.

Ook zie je dat BNB juist een enorme koerssprongen maakt. Meer dan Bitcoin. Nu is het dus wel zo dat als een coin goed presteert je dit in de koers ziet, maar ook BNB is vanaf het hoogtepunt veel is gedaald.

Je ziet dat het mechanisme meespeelt dat als Bitcoin daalt of stijgt de andere altcoins eenzelfde soort beweging maken.

Dat een project wel in periodes heel hard kan stijgen en vervolgens 50% daalt, maakt het waardoor het je nog meer rendement dan Bitcoin kan krijgen. Maar dat een altcoin jarenlang onafhankelijk van Bitcoin beweegt, zie je praktisch nooit.

Dat heeft gewoon te maken met de assetclass waar dit invalt.

Hoe een altcoin kiezen?

Eigenlijk heb je 2 situaties: de eerste is dat je gelooft dat crypto in het algemeen omhoog gaat. Projecten kiezen die zich nog moeten bewijzen, is dan niet nodig.

Het is minder risicovol om Bitcoin en bijvoorbeeld Ethereum te kiezen. De kans dat die een dip krijgen zoals Terra Luna, is in verhouding kleiner. Uiteraard niet 0, want Ethereum Classic was ooit het vroegere Ethereum…

De tweede situatie is dat je echt projecten gaat uitkiezen. Dit is meer risicovol, omdat je afhankelijk bent van hoe de bedrijfsvoering is tijdens de startupfase.

Het principe dat een crypto meer waard wordt, komt voort uit de adoptie. Als bijvoorbeeld een groot bedrijf zegt: onze producten kan je afrekenen met Litecoin. Gaat de koers omhoog, omdat er betalingen mee gedaan kunnen worden bij een bedrijf van naam.

Nieuwe projecten moeten naast de technologie het dus ook voor elkaar krijgen dat er een groeiende groep gebruikers ontstaat.

Dit kan zoals bij Bitcoin vanzelf gaan middels mond-op-mond. Of bijvoorbeeld door partnerships, waarbij bedrijven de technologie en token gebruiken, waardoor de vraag automatisch toeneemt en de prijs daarmee ook.

Daarom kun je dit soort projecten vergelijken met een startup.

Eigen ervaring & mening

Zelf benader ik het nu vanuit een speculatief oogpunt. In 2017 begon ik voor het eerst geld erin te stoppen. Stapte toen op een minihoogtepunt in zag met een week, mijn eurowaarde flink dalen.

Ik kocht met name platformachtige munten. In de plaats van altcoins die zich als betaalmiddel profileerde.

Zelf maakte ik gebruik van het Binance platform en heb daardoor leuk kunnen verdienen aan BNB ik dacht dat die wel populair zou worden. Had er ongeveer 20+ voor zo'n 20 dollar gekocht en uiteindelijk voor 200 dollar verkocht. Te vroeg achteraf gezien.

Wat heb ik geleerd?
  • Je weet nooit wanneer iets stijgt of daalt, doe als het goed gaat je verkopen in stapjes. Zodat je een goede gemiddelde prijs hebt;
  • Mijn grootste fout was niet na te denken over uitstappen.Ik zag zo'n €10.000 naar €1.500 teruggaan. Soms is de euforie te groot en moet je in delen winst nemen.
  • Koop genoeg in als het 'laag' staat. Ik merkte dat ik voor een 'bullrun' te weinig van mijn favorieten had en daardoor tijdens de 'bullrun' ging bijkopen. Voorkom dat als de koersen stijgen je FOMO krijgt. De winstgevendheid neemt namelijk af en het risico op verlies groeit.

Gebruikte bronnen

  • The asymmetric effect of bitcoin on altcoins: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612319310311
  • Bitcoin's lagged effect on altcoins: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2206815

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*