Misschien ben je een beginner, misschien ben je al bekent met aandelen en benieuwd of cryptocurrency ook wat is?
Investeren in crypto kan een spannende maar ook risicovolle onderneming zijn. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je besluit om in cryptocurrencies te stappen. De markt is volatiel en kan snel veranderen, wat zowel kansen als gevaren met zich meebrengt.
Dit artikel is er niet geschreven om je te overtuigen of het juist af te raden. Het heeft de focus om je meer inzicht te geven om je te helpen zelf de keuze te maken.
Crypto kan een diversificatie van je beleggingsportefeuille bieden. Het kan ook een manier zijn om te profiteren van de groeiende acceptatie van digitale valuta.
Echter, zonder gedegen kennis en strategie kan het ook leiden tot aanzienlijke verliezen.
Voor de duidelijkheid dit artikel is gericht op de altcoins en niet Bitcoin. Hier is de analyse over Bitcoin. Dit artikel gaat voornamelijk over ‘de rest’. Ook wel altcoins genaamd. Alternatieve cryptocurrencies, naast de Bitcoin.
Het is cruciaal om je te verdiepen in de technologie en de verschillende soorten cryptomunten.
Om even een heel simpele vergelijking te maken. Er zijn talloze bedrijven die energie opwekken, dit kan door kernenergie, zon, wind of iets anders zijn.
Zo is het ook met cryptocurrency: ze vallen onder 1 noemer, maar als je er eentje kent, ken je nog niet alle technologie daarachter.
Wat is beleggen in cryptocurrency?
Beleggen in cryptocurrency houdt in dat je geld investeert in digitale valuta’s zoals Bitcoin, Ethereum of andere altcoins.Deze munten zijn gebaseerd op blockchain-technologie en worden gedecentraliseerd beheerd.
In tegenstelling tot traditionele valuta’s worden cryptocurrencies niet uitgegeven door een centrale bank.
Je kunt crypto’s kopen en verkopen via online beurzen of brokers. het doel is om te profiteren van prijsstijgingen, maar je kunt ook verliezen lijden als de waarde daalt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de markt zeer volatiel is en dat prijzen snel kunnen fluctueren.
Cryptocurrencies kunnen ook worden gebruikt voor transacties en betalingen. sommige bedrijven accepteren al digitale valuta als betaalmiddel. Dit kan een extra motivatie zijn om in crypto te investeren, naast de potentiële winst.
Wat zijn crypto’s?
Crypto’s, of cryptocurrencies, zijn digitale of virtuele valuta’s die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging.
Cryptovaluta’s opereren onafhankelijk van een centrale bank en worden gedecentraliseerd beheerd via blockchain-technologie.
Elke transactie wordt vastgelegd in een openbaar grootboek, wat zorgt voor transparantie en veiligheid.
De bekendste cryptocurrency is bitcoin, maar er zijn duizenden andere munten beschikbaar, zoals Ethereum, Ripple, Solana en Litecoin.
Elke munt heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Sommige zijn ontworpen voor snelle transacties, terwijl andere zich richten op slimme contracten of privacy.
Crypto’s kunnen worden gekocht, verkocht en verhandeld op verschillende online platforms.
Je kunt ze ook gebruiken voor betalingen bij bedrijven die digitale valuta accepteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat de waarde van crypto’s sterk kan fluctueren, wat zowel kansen als risico’s met zich meebrengt.
De totale marktgrootte van crypto in euro’s uitgedrukt is in vergelijking met andere activa relatief klein en daardoor onderhevig aan fluctuaties.
Om je een idee te geven zie je hier een overzicht van verschillende activa zoals goud en Apple en Bitcoin en Ethereum. Dit zijn de twee grootste cryptocurrency.
Soorten cryptomunten
Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende soorten cryptomunten, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen.
Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency, vaak gezien als digitaal goud vanwege zijn beperkte aanbod en waardeopslagfunctie.
Ethereum is cryptocurrency die meer biedt dan alleen het zijn van een digitale valuta. Ethereum is ook een platform voor gedecentraliseerde applicaties (dapps) en slimme contracten.
Naast Bitcoin en Ethereum zijn er ook altcoins, een verzamelnaam voor alle andere cryptocurrencies.
Elke altcoin probeert een uniek probleem op te lossen of een specifieke markt te bedienen. De ene is bijvoorbeeld meer privacy gefocust, terwijl een gericht is om veel transacties in een korte tijd te verwerken.
Stablecoins zijn een andere categorie cryptomunten die zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden door gekoppeld te zijn aan een fiatvaluta zoals de dollar.
Deze munten, zoals Tether (usdt) en USD coin (usdc), worden vaak gebruikt voor handel en betalingen zonder de volatiliteit van andere cryptocurrencies.
Tijdens marktfluctuaties kiezen sommige ervoor om even uit Bitcoin en de altcoins te stappen en een stabiele cryptocurrency te kopen. Om de fluctuaties proberen uit te zitten en weer op een nieuwe moment in te stappen.
Waarom is beleggen in crypto interessant?
Beleggen in crypto kan interessant zijn vanwege de potentieel hoge rendementen. De markt voor cryptocurrencies is nog relatief jong en biedt daardoor kansen voor aanzienlijke groei.
Veel beleggers zien crypto als een manier om hun portefeuille te diversifiëren en te profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen.
Crypto’s bieden ook de mogelijkheid om te investeren in innovatieve projecten en technologieën. blockchain, de onderliggende technologie van veel cryptocurrencies, heeft toepassingen die verder reiken dan alleen digitale valuta. Denk aan slimme contracten, gedecentraliseerde financiën (DEFI) en zelfs supply chain management.
De toegankelijkheid van de cryptomarkt is een ander aantrekkelijk aspect. Je kunt eenvoudig beginnen met een kleine investering en geleidelijk je positie uitbreiden. Bovendien zijn er tal van online platforms en tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheren en analyseren van je investeringen.
Ook kan de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door bedrijven en financiële instellingen bijdragen aan de groei en stabiliteit van de markt.
Dit kan op de lange termijn leiden tot meer vertrouwen en bredere adoptie, wat gunstig kan zijn voor beleggers.
Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en je bewust te zijn van de risico’s voordat je investeert.
Voordelen van crypto
Crypto biedt diverse voordelen die het aantrekkelijk maken voor beleggers.
Een van de grootste voordelen is de decentralisatie, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de controle heeft. Dit kan ervoor zorgen dat t.o.v. je huidige portefeuille een nog grotere diversificatie krijgt dan je nu hebt.
Als je naar de voordelen van de munten kijkt, kunnen transacties met cryptocurrencies vaak sneller en goedkoper plaatsvinden dan traditionele bankoverschrijvingen. Dit is vooral van toepassing in minder ontwikkelde landen.
Maar ook internationale betalingen kunnen soms met crypto sneller gaan, waar traditionele methoden traag en duur kunnen zijn.
Bovendien zijn cryptotransacties vaak anoniem, wat een extra laag van privacy biedt. Ook dit is fijn voor mensen die in een land zitten met een strak overheidsregime.
Een ander voordeel is de toegankelijkheid van de markt. Je kunt op elk moment van de dag handelen, aangezien de cryptomarkt 24/7 open is.
Dit biedt flexibiliteit voor beleggers die niet gebonden willen zijn aan de openingstijden van traditionele beurzen.
Tot slot kan crypto dienen als een hedge tegen inflatie. Nu moet zich dit wel nog voor een langere periode bewijzen, omdat Bitcoin en sommige andere munten zulke sprongen hebben gemaakt.
Maar terugkijkend hebben Bitcoin en Ethereum hun waarde bewezen. En ook bijvoorbeeld een Litecoin heeft de afgelopen jaren in euro’s hetzij niet extreem spectaculair de inflatie bijgehouden.
Geld verdienen met crypto
Geld verdienen met crypto kan op verschillende manieren. Een van de meest voorkomende methoden is door te handelen op de cryptomarkt.
Je koopt munten tegen een lage prijs en verkoopt ze wanneer de waarde stijgt. Dit vereist echter een goed begrip van de markt en een strategie om risico’s te minimaliseren. Het is zeker geen makkelijk geld verdienen.
Met aandelen verliezen de meeste mensen al geld door actief te handelen en met crypto is het zeker niet makkelijker.
Een andere manier om geld te verdienen is door te investeren in initial coin offerings (ICO’s). Dit zijn nieuwe projecten die kapitaal ophalen door hun eigen cryptocurrency te verkopen.
Als het project succesvol is, kan de waarde van de munt aanzienlijk stijgen. Het is echter belangrijk om grondig onderzoek te doen, aangezien niet alle ICO’s betrouwbaar zijn.
Er zijn genoeg ICO’s die nooit van de grond zijn gekomen en dan ben jij je geld kwijt. Maar ook legitieme projecten kunnen met pech te maken hebben, waardoor je niet het rendement krijgt, waarop je hoopte.
Staking is een derde methode om inkomsten te genereren. Hierbij houd je een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency vast in een wallet om het netwerk te ondersteunen.
In ruil daarvoor ontvang je beloningen in de vorm van extra munten. Dit kan een passieve inkomstenstroom opleveren zonder dat je actief hoeft te handelen.
Het is een relatief veilige manier van geld verdienen, maar met €100,- zal de groei gestaag zijn als je het puur over stacking hebt. Máár de cryptocurrency zelf kan ook in waarde stijgen en dan is het win-win.
Daarnaast kun je ook geld verdienen door deel te nemen aan gedecentraliseerde financiën (DEFI) projecten. Deze platforms bieden diensten zoals leningen en sparen, waarbij je rente kunt verdienen op je crypto-activa.
Over elk punt kan nog meer gezegd worden, maar je hebt nu wel een eerste idee van de mogelijkheden. Het is wel belangrijk om de risico’s te begrijpen en alleen te investeren wat je kunt missen.
De risico’s van crypto
Beleggen in crypto brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. De markt is zeer volatiel, wat betekent dat de waarde van cryptocurrencies snel kan stijgen, maar ook net zo snel kan dalen. Dit kan leiden tot grote winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen.
Een ander risico is de beveiliging van je digitale activa. Als je crypto’s opslaat in een online wallet, loop je het risico dat deze gehackt wordt.
Dit kan resulteren in het verlies van je volledige investering. Het is daarom cruciaal om goede beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van hardware wallets en tweefactorauthenticatie.
Reguleringsonzekerheid is ook een factor om rekening mee te houden. Overheden wereldwijd zijn nog bezig met het ontwikkelen van regelgeving voor cryptocurrencies. Denk aan het betalen van belasting, extra regulering of juist verbieden van bepaalde zaken.
Een gerucht of het uitvoeren van bepaalde regels kunnen leiden tot plotselinge veranderingen in de waarde en het gebruik van crypto’s.
Tot slot is er het risico van fraude en oplichting. De anonimiteit en het gebrek aan regulering in de cryptomarkt maken het een aantrekkelijke plek voor oplichters.
Wees altijd voorzichtig en doe grondig onderzoek voordat je investeert in een nieuw project of een onbekende munt.
Ga vooral niet actief advertenties achterna. Soms worden er projecten gepromoot om jouw crypto’s te stelen of het geld wat je overmaakt. Wees sceptisch en doe goed achtergrond onderzoek.
Wat als mijn crypto instort of mijn wallet wordt gehackt?
Als je crypto instort, kan dat een grote impact hebben op je financiële situatie. De waarde van je investering kan in korte tijd drastisch dalen, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen.
Het is belangrijk om voorbereid te zijn op deze mogelijkheid en alleen te investeren wat je kunt missen. Dit is in feite niet anders dan zelf beleggen in aandelen of obligaties.
Echter, met cryptocurrency kan je nog te maken hebben met extra risico’s o.a. een gehackte wallet (jouw digitale portemonnee).
Een gehackte wallet is een ander ernstig risico. Als je wallet wordt gehackt, kunnen je digitale activa gestolen worden, omdat iemand jouw crypto naar een andere wallet stuurt.
Dit kan resulteren in het verlies van je volledige investering. De kracht van crypto is decentralisatie en dat niet zomaar een persoon of organisatie de transactie kan terugdraaien.
De keerzijde is dat bij een hack je ervan uit moet gaan dat je alles kwijt bent.
Om dit te voorkomen, is het cruciaal om sterke beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van hardware wallets en tweefactorauthenticatie.
Check ook altijd als je inlogt of de URL van de website klopt. Sommige hacks clonen de originele wallet, waardoor het lijkt alsof je normaal inlogt.
Het is ook verstandig om een back-up plan te hebben. Overweeg om je crypto’s te verdelen over meerdere wallets om het risico te spreiden.
Daarnaast kun je gebruik maken van cold storage, waarbij je je crypto’s offline opslaat om ze te beschermen tegen hackers. Dit is de meest veilige keuze, omdat iemand fysiek bij jouw wallet moet kunnen komen om ‘m überhaupt te kunnen hacken.
Het is goed om op de hoogte te blijven van de laatste beveiligingspraktijken en -updates. De cryptomarkt evolueert snel, en nieuwe bedreigingen kunnen zich voordoen. Door jezelf goed te informeren en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de risico’s minimaliseren en je investeringen beter beschermen.
Wat als mijn crypto exchange is gehackt?
Als je crypto exchange is gehackt, kan dit op verschillende manieren gebeuren. Een methode kan zijn dat ze proberen om bij een medewerker wachtwoorden te stelen. Om zo toegang tot de ‘achterkant’ van de exchange te krijgen.
Een ernstigere vorm van hacking is wanneer hackers inbreken op de servers en systemen van de exchange zelf. Dit gebeurt vaak door kwetsbaarheden in de software of beveiligingsprotocollen te exploiteren. De gevolgen hiervan kunnen grootschalig zijn, met diefstal van fondsen van de exchange, inclusief die van vele gebruikers.
Soms zijn het niet externe hackers, maar medewerkers van de exchange die fondsen stelen door toegang tot interne systemen. Deze zogenaamde inside jobs kunnen aanzienlijke verliezen veroorzaken doordat interne beveiligingsprotocollen worden omzeild.
Voor jou als eindgebruiker kunnen de directe gevolgen van een hack variëren van tijdelijk of permanent verlies van toegang tot je account. Tot daadwerkelijke diefstal van cryptocurrencies zonder mogelijkheid tot herstel.
Betrouwbare exchanges zullen snel communiceren over een incident, uitleggen wat er gebeurd is, en welke stappen worden ondernomen.
Ze kunnen verbeterde beveiligingsmaatregelen implementeren en gebruikers adviseren hun wachtwoorden te wijzigen of extra beveiliging toe te voegen zoals 2-factor authenticatie. Maar bij een hack, waarbij iemand toegang heeft tot de server, zal dat je waarschijnlijk helaas niet beschermen.
Sommige exchanges hebben verzekeringen of noodfondsen om gebruikers te compenseren voor hun verliezen, maar in gevallen waar de exchange niet over voldoende fondsen of verzekeringen beschikt, kunnen gebruikers hun fondsen permanent kwijt zijn.
Een hack van een crypto exchange kan desastreuze gevolgen hebben voor zowel de exchange als de gebruikers.
Hoewel sommige verliezen kunnen worden gecompenseerd of fondsen kunnen worden teruggehaald, is het risico op permanente verliezen groot. Wanneer crypto’s worden overgeschreven naar een andere wallet waar de exchange geen invloed op heeft, zal zonder medewerking van de hacker de crypto weg zijn.
Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor exchanges met een goede reputatie en sterke beveiligingsmaatregelen. Maar uiteindelijk zijn er geen 100% garanties.
Je crypto op verschillende exchanges hebben, helpt bij een hack de schade beperken. Maar uiteindelijk is het best om de crypto op je eigen wallet (offline) op te slaan.
Is beleggen in crypto verstandig?
We hebben het net natuurlijk over de risico’s gehad en dan rest de vraag of beleggen in crypto verstandig is?
Het flauwe antwoord is dat dit afhangt van je persoonlijke situatie en risicobereidheid. Cryptocurrencies bieden de mogelijkheid voor hoge rendementen, maar brengen ook aanzienlijke risico’s met zich mee.
Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en niet blindelings de hype te volgen.
Een van de voordelen van beleggen in crypto is de diversificatie van je beleggingsportefeuille. Door een deel van je vermogen in cryptocurrencies te investeren, kun je je blootstelling aan traditionele markten verminderen. Dit kan helpen om je totale risico te spreiden en je kansen op rendement te vergroten.
Aan de andere kant is de cryptomarkt zeer volatiel en onvoorspelbaar. De waarde van cryptocurrencies kan binnen korte tijd sterk fluctueren, wat kan leiden tot grote winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen.
Het is daarom essentieel om alleen te investeren wat je kunt missen en om een lange termijn visie te hebben.
Uiteindelijk is het ook van belang dat je een strategie vindt, die bij jouw past. Vaak handelen, soms handelen of alleen maar vasthouden zijn grofweg de 3 opties.
Door een gedegen plan te hebben, kun je de risico’s beter beheersen en je kansen op succes vergroten.
Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in de cryptomarkt.
Dit kan namelijk ook kansen bieden. Door jezelf goed te informeren en continu onderzoek te doen, kun je beter inspelen op veranderingen en je investeringen optimaliseren. Wees altijd kritisch en laat je niet meeslepen door emoties of speculatie.
Daarnaast is ook slim om vanuit verschillende invalshoeken informatie in te winnen over crypto. Niet alleen van optimisten of pessimisten, maar mensen die jou objectief van informatie voorzien. Je kunt daar dan jouw eigen conclusies uit trekken.
Is beleggen in crypto geschikt voor beginners?
Voor beginners kan beleggen in crypto zowel aantrekkelijk als intimiderend zijn. De potentie voor hoge rendementen trekt veel nieuwe beleggers aan, maar de complexiteit en volatiliteit van de markt kunnen overweldigend zijn. Het is belangrijk om met een goed begrip van de basisprincipes te beginnen.
Een van de eerste stappen is het leren over de verschillende soorten cryptocurrencies en hun toepassingen. Door te begrijpen wat je koopt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.
Ook is het belangrijk om te beseffen hoe bewegelijk de koersen zijn. Kijk naar de top 10 cryptocurrency en zet die grafieken op 5 jaar. Dat geeft je een beter begrip van hoe volatiel het is. Dit is cruciaal om te beseffen als je een beginner bent.
Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je je crypto veilig kunt opslaan en beschermen tegen hacks. Vooral als je niet (veel) wilt handelen, kan je ze het best niet om een exchange houden.
Het is ook verstandig om klein te beginnen. Door met een klein bedrag te investeren, kun je de markt verkennen zonder grote financiële risico’s te nemen. Dit geeft je de kans om ervaring op te doen en je strategie aan te passen naarmate je meer leert.
Als laatst wees geduldig en realistisch. Verwacht niet dat je snel rijk zult worden; de cryptomarkt vereist tijd en toewijding om te begrijpen. De meeste die snel rijk geworden zijn, zaten er vroeg in. Het is nog steeds een jonge markt, maar een paar jaar terug waren Bitcoin en Ethereum nog 10 keer zo goedkoop.
Door een lange termijn visie te hanteren en je emoties in bedwang te houden, kun je je kansen op succes vergroten.
Dit houdt niet in dat je blind moet vasthouden, want ook crypto is afhankelijk van de economie, maar wees wel bereid om jarenlang met de markt bezig te zijn.
Als beginner investeren in crypto
Als beginner in de cryptomarkt is het essentieel om een gestructureerde aanpak te volgen. Begin met het opstellen van een duidelijk plan. Bepaal hoeveel je bereid bent te investeren en stel realistische doelen. Dit helpt je om gefocust te blijven en niet impulsief te handelen.
Je kunt bijvoorbeeld van je gehele bedrag bijvoorbeeld kiezen om 80% over de top 10 crypto’s qua martketcap te verdelen. En 20% voor meer risicovolle munten met een lagere marketcaps en projecten die nog in de beginfase zitten (ICO’s).
Het is ook belangrijk om betrouwbare informatiebronnen te raadplegen. Er zijn veel online platforms en forums waar je kunt leren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Wees echter kritisch en verifieer de informatie voordat je beslissingen neemt. Dit voorkomt dat je slachtoffer wordt van misleidende adviezen of scams.
Er zijn veel mensen met kennis en de juiste mensen volgen, kan je enorm helpen. Maar als je nog weinig kennis hebt, ben je ook sneller vatbaar voor verkeerde informatie. Volg in het begin verschillende mensen en kom uiteindelijk tot een selectie van bronnen die je regelmatig raadpleegt.
Diversificatie is zoals eerder aangegeven een andere sleutel tot succes. Door je investeringen te spreiden over verschillende cryptocurrencies, kun je het risico verminderen. Kies een mix van gevestigde munten zoals Ethereum en Binance, en kleinere altcoins met potentieel. Dit biedt een balans tussen stabiliteit en groeimogelijkheden.
Hoe kies je een cryptomunt?
Het kiezen van de juiste cryptocurrency om in te investeren kan een uitdaging zijn. Er zijn duizenden verschillende munten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en potentieel. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en te begrijpen waarin je investeert.
Er is geen gouden regel voor het kiezen van welke cryptocurrency je moet kopen, maar er zijn wel verschillende dingen waar je naar kunt kijken.
Waar moet je op letten?
Besef: elk project is een startup
Alle cryptocurrencies hebben gemeen dat ze gebruik maken van blockchain. De onderliggende techniek kan verschillen.
Wat belangrijk is om te begrijpen is dat je in feite met startups te maken hebt. Je kunt het een beetje vergelijking met de start van het internet.
Verschillende bedrijven starten iets waar het internet centraal staat. Hoewel je over hetzelfde praat ‘het internet’ en dit geval blockchain kan de techniek, ervaring, het gebruik en de populariteit per partij erg verschillen.
Deze situatie is nu met altcoins het geval. Elke partij heeft een eigen whitepaper en roadmap met wat ze willen bereiken.
En koersstijgingen ontstaan als nieuwe mijlpalen worden bereikt. Omgekeerde is ook als er tegenvallers zijn, daalt te koers.
Om je een indruk te geven hieronder zie je het koersverloop van Bitcoin, BNB en NEO sinds januari 2021. En ook de explosie en daling van Terra Luna (Classic).
Je ziet bijvoorbeeld dat vanaf april 2021 de NEO koers die al goed gestegen was nog harder stijgt t.o.v. Bitcoin. Om vervolgens vanaf mei NEO een diepe val maakt en qua winst alles weer inlevert t.o.v. BTC.
Terra Luna Classic (lunc) was ook een project die veel tractie kreeg en de koers enorme sprongen maakte om vervolgens in elkaar te kletteren.
Door onzekerheid in de markt kon het systeem niet meer naar behoren werken en stortte de koers ineen.
Dit onderstreept dat investeren in altcoins als speculatie gezien kan worden. En wat deze grafiek vooral laat zien is hoe extreem stijgingen en dalingen zijn.
Ook zie je dat BNB juist een enorme koerssprongen maakt. Meer dan Bitcoin. Nu is het dus wel zo dat als een coin goed presteert je dit in de koers ziet, maar ook BNB is vanaf het hoogtepunt veel is gedaald.
Je ziet dat het mechanisme meespeelt dat als Bitcoin daalt of stijgt de andere altcoins eenzelfde soort beweging maken.
Dat een project wel in periodes heel hard kan stijgen en vervolgens 50% daalt, maakt het waardoor het je nog meer rendement dan Bitcoin kan krijgen. Maar dat een altcoin jarenlang onafhankelijk van Bitcoin beweegt, zie je praktisch nooit.
Dat heeft gewoon te maken met de assetclass waar dit invalt.
Hoe een altcoin kiezen?
Eigenlijk heb je 2 situaties: de eerste is dat je gelooft dat crypto in het algemeen omhoog gaat. Projecten kiezen die zich nog moeten bewijzen, is dan niet nodig.
Het is minder risicovol om Bitcoin en bijvoorbeeld Ethereum te kiezen. De kans dat die een dip krijgen zoals Terra Luna, is in verhouding kleiner. Uiteraard niet 0, want Ethereum Classic was ooit het vroegere Ethereum…
Maar waarom Bitcoin? Het is de eerste en meest bekende cryptocurrency. Bitcoin wordt vaak gezien als een veilige haven en een opslag van waarde. Het heeft een beperkt aanbod van 21 miljoen munten, wat het aantrekkelijk maakt voor beleggers die op zoek zijn naar schaarste. En zich willen beschermen tegen inflatie.
Zoals eerder aangegeven is Ethereum meer dan alleen een currency. Het maakt het mogelijk om degecentraliseerde applicaties (dapps) te maken. Dit maakt het een veelzijdige altcoin waarmee direct verschillende sectoren actief bent.
De tweede situatie is dat je echt projecten gaat uitkiezen. Dit is meer risicovol, omdat je afhankelijk bent van hoe de bedrijfsvoering is tijdens de startupfase.
Het principe dat een crypto meer waard wordt, komt voort uit de adoptie. Als bijvoorbeeld een groot bedrijf zegt: onze producten kan je afrekenen met Litecoin. Gaat de koers omhoog, omdat er betalingen mee gedaan kunnen worden bij een bedrijf van naam.
Nieuwe projecten moeten naast de technologie het dus ook voor elkaar krijgen dat er een groeiende groep gebruikers ontstaat.
Dit kan zoals bij Bitcoin vanzelf gaan middels mond-op-mond. Of bijvoorbeeld door partnerships, waarbij bedrijven de technologie en token gebruiken, waardoor de vraag automatisch toeneemt en de prijs daarmee ook.
Daarom kun je dit soort projecten vergelijken met een startup.
Jongere projecten dan Ethereum zijn onder andere Cardano, Solana, Polkadot en Chainlink. Deze munten hebben innovatieve technologieën en sterke ontwikkelteams, wat hen aantrekkelijk maakt voor beleggers die bereid zijn om meer risico te nemen voor mogelijk hogere rendementen.
Echter, zijn de ontwikkelingen zo snel dat wanneer je zelf naar onderzoek doet er weer nieuwe projecten zijn opgestart. Of vanuit de startupfase naar een meer volwassenproject zijn overgegaan.
Waar beleg je nou echt in?
We kijken naar verschillende aspecten, want als we even de techniek loslaten en naar de data kijken dan zal het je verbazen wat er allemaal op de achtergrond speelt.
Je belegt in Bitcoin?!
Oké, niet letterlijk. Maar waarom de kreet dat je eigenlijk in Bitcoin belegt?
Onderstaande tabel laat de correlatie met Bitcoin zien. Van een jaar tot de 10 meest recente handelsdagen (op moment van meten). Voor actuele correlaties: gebruik de aandelen, crypto correlatie tool.
ETH | BNB | NEO | LUNC | |
---|---|---|---|---|
1 jaar | 0.90 | 0.81 | 0.89 | -0.01 |
Een correlatie de 0.8 is een sterke correlatie. Bij veel periodes zie je een waarde die in de buurt of hoger dan de 0.8 ligt.
Bij LUNA waar we later nog wat dieper on in gaan zie je hoewel de jaarcorrelatie met Bitcoin laag ligt, is dit in recentere perioden wel sterk gecorreleerd is aan BTC.
Correlaties zijn dan ook geen statische waardes, maar fluctueren over verschillende tijdsperioden.
Wat houdt een sterke correlatie in?
Dat de bewegingen omhoog en omlaag vaak op dezelfde momenten plaatsvinden. Wat je in praktijk vaak ziet, is dat Bitcoin hier leidend in is.
Dit vind je ook terug in het onderzoek The asymmetric effect of bitcoin on altcoins, waarbij de periode 2015 t/m 2019 werd geanalyseerd. Je leest daar de conclusie dat het effect van een stijging of daling van Bitcoin op andere altcoins. Voor zowel de korte als op lange termijn van toepassing is.
En op de korte termijn heeft een daling van de Bitcoinprijs een groter effect dan een stijging voor de prijzen van altcoins. Deze asymmetrie komt vaker voor na de crash van de cryptocurrency-prijs in 2017.
Tuurlijk zijn we nu weer wat verder, maar het is belangrijk om te beseffen dat de relatie er nog steeds is.
Een ander onderzoek Bitcoin’s lagged effect on altcoins geeft wat soortgelijks aan.
Hier is een latere tijdsperiode gekozen. Oktober 2021 toen Bitcoin een 45% dominantie had. En uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Bitcoin bepalend is voor de beweging voor veel altcoins. En dat altcoins de prijsschokken van Bitcoin op eenzelfde manier weerspiegelen.
Uiteraard kunnen voor bepaalde altcoins de schommelingen heftiger of minder heftig zijn, maar het gaat dus niet om een tegengestelde richting.
Kortom: afgezien of je een goede altcoin kiest, ben je tot op zekere hoogte afhankelijk van de Bitcoin.
Eigen ervaring & mening
Zelf benader ik het nu vanuit een speculatief oogpunt. In 2017 begon ik voor het eerst geld erin te stoppen. Stapte toen op een minihoogtepunt in zag met een week, mijn eurowaarde flink dalen.
Ik kocht met name platformachtige munten. In de plaats van altcoins die zich als betaalmiddel profileerde.Zelf maakte ik gebruik van het Binance platform en heb daardoor leuk kunnen verdienen aan BNB ik dacht dat die wel populair zou worden. Had er ongeveer 20+ voor zo'n 20 dollar gekocht en uiteindelijk voor 200 dollar verkocht. Te vroeg achteraf gezien.Wat heb ik geleerd?- Je weet nooit wanneer iets stijgt of daalt, doe als het goed gaat je verkopen in stapjes. Zodat je een goede gemiddelde prijs hebt;
- Mijn grootste fout was niet na te denken over uitstappen.Ik zag zo'n €10.000 naar €1.500 teruggaan. Soms is de euforie te groot en moet je in delen winst nemen.
- Koop genoeg in als het 'laag' staat. Ik merkte dat ik voor een 'bullrun' te weinig van mijn favorieten had en daardoor tijdens de 'bullrun' ging bijkopen. Voorkom dat als de koersen stijgen je FOMO krijgt. De winstgevendheid neemt namelijk af en het risico op verlies groeit.
- Een andere grote fout die ik zelf heb gemaakt is niet goed op mijn wallet te hebben gelet. Ik had ooit 1,5 Ethereum gekocht, maar heb geen idee meer hoe ik daar bij kom. Noteer dus goed wat je hebt gedaan, anders ben je het gewoon kwijt!
- Munten op een cryptobeurs (exchange) houden is een risico. Eén platform waar ik zat, was gehackt. Ik had er zelf niet meer wat noemenswaardigs opstaan, maar zo zie je maar dat er altijd een risico in zit als je het niet zelf beheert.
Gebruikte bronnen
- The asymmetric effect of bitcoin on altcoins: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612319310311
- Bitcoin's lagged effect on altcoins: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2206815