Het concept van een ETF sectorrotatie is dat jij of de markt inspeelt op de macro economische factoren om daarmee een beter rendement te behalen. Gebaseerd op de Relative Rotation Graph is onderstaand hulpmiddel ontwikkeld om het verloop van de huidige ETF rotatie te laten zien.
Wat zijn de 4 sectorkwadranten?
- Leading: sectoren in het kwadrant rechtsboven, of LEIDEN, bevinden zich in een relatieve opwaartse trend ten opzichte van de benchmark. De opwaartse trend wordt hoger geduwd door een sterk positief momentum. ETF's in deze groep zullen naar verwachting beter presteren en relatief aantrekkelijk zijn voor beleggers;
- Weakness: de opwaartse trend is nog aanwezig, maar het momentum wordt minder. De trend begint te verslechteren en daarmee ook het risico begint te ontstaan dat de ETF uiteindelijk minder dan de benchmark presteert;
- Lagging: als de zwakte aanhoudt, dan bevindt de ETF zich in een neerwaartse trend en is de verwachting dat deze (uiteindelijk) slechter presteert dan de benchmark. De neerwaartse trend wordt extra versterkt door een negatief momentum. Deze sectoren zullen naar verwachting achterblijven bij de benchmark;
- Improving de beweging is neerwaarts, maar het momentum is naar positief gegaan, waardoor het weer meer interessante kansen biedt.
Wat is sectorrotatie en werkt het?
Om eerlijk te zijn, is het roteren tussen verschillende ETF sectoren zeker niet een bewezen strategie. Dus bovenstaand hulpmiddel is voor niks? Laten we de verschillende voordelen en nadelen van sectorrotatie doornemen en kan je zelf inschatten hoe en of je dit hulpmiddel wilt gebruiken.
Wat houdt een sectorrotatie strategie in?
Je hebt verschillende cyclussen die gaande zijn. De macro-omgeving en de bedrijfsomgeving. Zoals je misschien gemerkt hebt, gaan aandelen en ETF’s niet altijd omhoog of omlaag. Analisten houden met name deze 2 cycli in de gaten en kijken met name naar de toekomst. Om te bepalen welke sectoren de winnaars en de verliezers zijn.
Wanneer men een recessie verwacht, wordt er veel meer defensief belegt, dan als de economie groeit en de verwachting is dat consumenten en bedrijven het goed hebben. En met sectorrotatie is het idee dat je op tijd van de ene sectoren naar de andere gaat. Dit kan middels individuele aandelen of ETF’s.
Nu gaat het niet letterlijk om het perfect in- en uit stappen. Dat is niet realistisch, maar wel het langzaam of snel bijschaven van de portefeuille als de data daar signalen voor geeft. Dit soort strategieën, worden vaak gebaseerd op signalen die een vermogensbeheerder zelf heeft ontwikkeld of inkoopt.
Als individuele belegger is vooral waardevol om verschillende slimme macroanalisten te volgen en je ze goed te informeren dat je een eigen mening kunt vormen. Dit kost wel tijd, maar als individuele belegger heb je simpelweg niet de middelen die hedgefunds of beleggingsfondsen hebben.
Waarom sectorroteren niet werkt?
Dit is advocaat van de duivel spelen en bewustwording dat dit niet zo makkelijk is, omdat het namelijk wel een erg populaire strategie is. Redenen waarom sectorrotatie niet voor iedereen is weggelegd:
- Het kost je geld d.m.v. transactiekosten;
- Je moet wel bovenop de markt zitten;
- Signalen uit het verleden, zijn niet per se leidend voor de toekomst;
Het onderzoek van Alexander Molchanov en Jeffrey Stangl The Myth of Sector Rotation geeft aan dat het in de praktijk niet een bewezen strategie is, omdat tijdens het onderzoek, dit niet beter is dan een willekeurige strategie. De sectorrotatiestrategie deed het 0,11% beter dan de benchmark en dan heb je ook nog eventuele kosten. Kortom niet significant genoeg.
Wél de kanttekening gemaakt te worden, dat zij het niet uitsluiten dat andere gehanteerde sectorrotatie strategieën die buiten die onderzoek vallen succesvoller kunnen zijn.
Is sectorrotatie tijdverspilling en deze tool ook?
Het moge duidelijk zijn dat deze populaire strategie niet zomaar uit te voeren is. En je moet voor jezelf bepalen of je de tijd en moeite erin wilt steken. Dit hulpmiddel kan zeker handig zijn in combinatie met andere hulpmiddelen. Je ziet welke sectoren in tegengestelde richting bewegen en in combinatie met andere data kan dit je aankoopkeuze beïnvloeden.
Eigen ervaring & mening
Mijn beleggingsaanpak wordt wel beïnvloed door macrofactoren en doe daardoor ook aan sectorrotatie. Ik heb in grondstofaandelen belegd en die zijn ontzettend cyclisch. Wanneer de vooruitzichten slecht zijn, kan in er in 3 weken zo 30 of 40% vanaf gaan. Helemaal als je in de wat jonge bedrijven zit. Kopen en ‘voor altijd vasthouden’ dat is eigenlijk geen optie. Bij dit soort aandelen pas ik wel mijn portefeuille geleidelijk aan.
Als bijvoorbeeld het vooruitzicht is dat over het algemeen de grondstoffen qua prijs dalen, wil ik me wel deels daar tegen indekken, omdat forse verliezen moet je ook weer goedmaken. En ik gebruik de data om te voorkomen dat mijn beleggingsresultaat negatief wordt. Uiteraard kan me resultaat over een jaar best negatief zijn, maar het geeft toch een soort limiet van wat je kunt verliezen, omdat ik bijvoorbeeld voor de helft ben uitgestapt en wacht hoe de grondstoffen verder dalen. Maar omdat je ook niet alles kunt voorspellen, stap ik niet in één keer uit. Het is meer risicomanagement, waarbij j met meerdere scenario's rekening houdt.Gebruikte bronnen
- The Myth of Sector Rotation: https://acfr.aut.ac.nz/__data/assets/pdf_file/0005/294287/The-Myth-of-Sector-Rotation-non-blind.pdf