Inflatie is een economisch fenomeen dat de koopkracht van jouw geld in de loop van de tijd vermindert.

Het begrijpen en bijhouden van inflatie is cruciaal als jij spaargeld hebt of investeert. Daarom hebben is hier de Inflatie Calculator. Compleet met 2 grafieken om jou te helpen de impact van inflatie op jouw financiële situatie beter te begrijpen. Het werkt voor spaargeld, maar ook als je geld investeert.

Hoe werkt het?

De inflatie calculator is eenvoudig te gebruiken:

  1. Voer het startbedrag in: Dit is het bedrag waar je het koopkracht verlies op wilt berekenen. Dat kan je spaargeld zijn of jouw eindbedrag waar je nog voor X-jaren van wilt leven.
  2. Periodieke storting: Dit kan je op 0 houden, maar je kunt ook een gemiddeld maandbedrag aangeven.
  3. % verwachte groei: Dit kan een gemiddeld beleggingsrendement zijn, rente op spaargeld, maar je kunt het ook op 0 zetten.
  4. Jaarlijkse inflatie (%): Gemiddeld mikken Centrale Banken op 2%. Je kunt ook met het rentepercentage spelen om de impact te zien.
  5. Aantal maanden: De standaard instelling is 10 jaar (120 maanden) en zowel jouw rendement als inflatie wordt op maandbasis teruggerekend.
  6. Het resultaat: In de eerste grafiek zie je bij de bovenste lijn (donker paars) de totale groei van het bedrag in euro’s. De lijn eronder (lichter paars) de groei gecorrigeerd met inflatie, de zwarte lijn is de totale inleg, de groene lijn rendement in euro’s en onderaan de rode lijn het koopkrachtverlies in euro’s.

    De tweede grafiek toont de totale procentuele inflatie (cumulatief).

  7. Waarom inflatie berekenen en visualiseren?

    1. Inzicht in koopkracht

    Met de inflatie calculator kun je eenvoudig berekenen hoeveel de waarde van jouw geld gaat veranderen over een bepaalde periode. Dit helpt jou te begrijpen hoeveel u daadwerkelijk kunt kopen met hetzelfde bedrag in de toekomst.

    2. Financiële planning

    Door inflatie in jouw financiële planning op te nemen, ben jij beter voorbereid op toekomstige uitgaven. Of je nu spaart voor een huis, pensioen of andere grote aankopen, het is belangrijk om rekening te houden met de daling van jouw koopkracht door inflatie.

    3. Educatief doel

    Inflatie is best abstract. Helemaal omdat inflatie jaar op jaar gemeten wordt en je daardoor het koopkrachtverlies van eerdere jaren ‘vergeet’. De visualisatie helpt jou om een concreter beeld te geven wat inflatie is en hoe cumulatieve inflatie over vele jaren je koopkracht sterk doet dalen.