Beleggingsportefeuille samenstellen en herbalanceren

Het samenstellen en herbalanceren van een beleggingsportefeuille of aandelenportefeuille is een cruciaal voor een gezonde en winstgevende beleggingsstrategie.

Door een goed doordachte portefeuille op te bouwen en te herbalanceren indien nodig, kun je je risico’s beheersen en je rendement optimaliseren.

Bij het samenstellen van je portefeuille is diversificatie één van de belangrijkste principes.

Diversificatie betekent dat je je investeringen spreidt over verschillende sectoren, regio’s en bedrijfsgroottes. Dit helpt om het risico te verminderen, omdat de slechte prestaties van één aandeel of sector kunnen worden gecompenseerd door de goede prestaties van een ander.

Door je investeringen te spreiden, verminder je de kans dat je hele portefeuille negatief wordt beïnvloed door de slechte prestaties van één sector.

Het eerste gedeelte van dit artikel is gericht op een aandelenportefeuille en het tweede deel wordt dit breder getrokken naar een beleggingsportefeuille.

Wat is een aandelenportefeuille?

Een aandelenportefeuille is een verzameling van verschillende aandelen die je bezit. Het doel van een aandelenportefeuille is om je investeringen te diversifiëren en zo je risico te spreiden. Door te investeren in meerdere aandelen, kun je de impact van slechte prestaties van één enkel aandeel verminderen.

Voorbeeld van een aandelenportefeuille

Stel je voor dat je een portefeuille hebt met de volgende aandelen:

  • 20% in technologieaandelen zoals Apple en Microsoft;
  • 20% in gezondheidszorgaandelen zoals Johnson & Johnson en Pfizer;
  • 20% in energieaandelen zoals Shell en ExxonMobil;
  • 20% in financiële aandelen zoals ING en JPMorgan Chase;
  • 20% in consumentengoederen zoals Unilever en Procter & Gamble.

Door je investeringen te spreiden over verschillende sectoren, verminder je het risico dat je hele portefeuille negatief wordt beïnvloed door de slechte prestaties van één sector.

Een goed samengestelde aandelenportefeuille helpt je om je financiële doelen te bereiken door een balans te vinden tussen risico en rendement. Het stelt je in staat om te profiteren van de groei van verschillende sectoren en bedrijven, terwijl je tegelijkertijd je risico’s beheerst.

Je zou bijvoorbeeld voor €10.000 alleen Shell of Microsoft kunnen kopen, maar als dat specifieke aandeel 20% daalt, moet je weer 25% stijgen om minstens breakeven te draaien.

Door te investeren in verschillende sectoren en bedrijven, verminder je de kans dat je hele portefeuille negatief wordt beïnvloed door de slechte prestaties van één aandeel.

Hoe bouw je een aandelenportefeuille op?

Het opbouwen van een aandelenportefeuille is een strategisch proces dat zorgvuldige planning en onderzoek vereist. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een solide en goed gediversifieerde portefeuille samen te stellen.

Stap 1: Bepaal je beleggingsdoelen

Voordat je begint met investeren, is het belangrijk om je beleggingsdoelen duidelijk te definiëren. Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met je investeringen. Wil je sparen voor je pensioen, een huis kopen, of gewoon je vermogen laten groeien? Je doelen zullen bepalen hoe je je portefeuille samenstelt en welke soorten aandelen je kiest.

Stap 2: Beoordeel je risicotolerantie

Je risicotolerantie is een maatstaf voor hoeveel risico je bereid bent te nemen met je investeringen. Dit hangt af van factoren zoals je leeftijd, financiële situatie en beleggingsdoelen.

Als je een hogere risicotolerantie hebt, kun je overwegen om meer in groeiaandelen te investeren. Als je een lagere risicotolerantie hebt, kun je kiezen voor stabielere, dividendbetalende aandelen.

Stap 3: Kies je activaklassen

Een goed gediversifieerde portefeuille bevat verschillende type aandelen, maar je kunt je bij je beleggingsportefeuille ook denken aan:

  • Groeiaandelen: bedrijven met een hoog groeipotentieel, zoals technologiebedrijven;
  • Dividendbetalende aandelen: bedrijven die regelmatig dividend uitkeren, zoals nutsbedrijven en grote multinationals;
  • Waardeaandelen: ondergewaardeerde bedrijven met een sterke balans en stabiele inkomsten;
  • Grondstoffen: dit kan voedsel zijn, energiebronnen zoals olie en gas, metalen zoals koper en nikkel en edelmetalen;
  • Staatsobligaties: kan een vaste stroom aan inkomsten geven en vooral als je voor landen kiest met de hoogste status een relatief veilige belegging;
  • Cryptovaluta: een relatief jonge activaklasse, die binnen een gehele portefeuille interessant is.

Stap 4: Spreid je investeringen

Diversificatie is cruciaal om je risico te spreiden. Investeer in verschillende sectoren en regio’s om te voorkomen dat je te veel afhankelijk bent van één markt.

De klassieke manier is een vast percentage en het voordeel is dat je je niet laat leiden door marktomstandigheden.

Iets wat moeilijker is en het tegenovergestelde is dat je juist op basis van de marktomstandigheden je diversificatie toepast. Bijvoorbeeld je grondstofaandelen afbouwen en meer nutsbedrijven in je portefeuille toevoegen. Of juist andersom.

Stap 5: Voer grondig onderzoek uit

Voordat je in een aandeel investeert, is het essentieel om grondig onderzoek te doen. Analyseer de financiële gezondheid van het bedrijf, de groeivooruitzichten, en de concurrentiepositie. Gebruik bronnen zoals kwartaalcijfers, macrocijfers, financiële nieuwswebsites en beleggingsanalyses om een weloverwogen beslissing te nemen.

Stap 6: Monitor en herbalanceer je portefeuille

Het werk stopt niet nadat je je portefeuille hebt samengesteld. Het is belangrijk om je investeringen regelmatig te monitoren en je portefeuille periodiek te herbalanceren. Een goed middel is bijvoorbeeld naar correlaties kijken.

Dit gratis hulpmiddel kan je gebruiken om de korte en lange termijn correlaties te zien. Kan je objectiever naar de situatie kijken.

Door deze stappen te volgen, kun je een goed gediversifieerde en winstgevende aandelenportefeuille opbouwen die je helpt om je financiële doelen te bereiken.

Individuele aandelen

Individuele aandelen vormen de bouwstenen van je aandelenportefeuille. Het kiezen van de juiste aandelen vereist zorgvuldige analyse en begrip van de bedrijven waarin je investeert.

Het is cruciaal om een grondige bedrijfsanalyse uit te voeren.

Dit omvat het bestuderen van de financiële gezondheid van het bedrijf, zoals de balans, winst- en verliesrekening, en kasstroomoverzicht. Kijk naar belangrijke financiële ratio’s zoals de koers-winstverhouding (K/W), de schuldgraad en de return on equity (ROE).

Uiteraard is het ook nog afhankelijk van hoe volwassen het bedrijf is, naar welke andere zaken je moet kijken.

Denk aan goedgekeurde patenten, deals met overheden of een technologische doorbraak kan erg belangrijk voor de langetermijnontwikkeling van het bedrijf.

Sector- en Markttrends

Naast de bedrijfsanalyse is het ook belangrijk om sector- en markttrends te begrijpen. Sommige sectoren kunnen beter presteren in bepaalde economische omstandigheden. Bijvoorbeeld, technologieaandelen kunnen het goed doen in een groeiende economie en wanneer het geld relatief makkelijk rolt. Terwijl nutsbedrijven stabieler kunnen zijn tijdens economische neergang.

Grondstoffen als olie en koper doen het ook goed bij een economische groei, maar kunnen sterk dalen bij een economische neergang. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.

Daarnaast heb je ook langdurigere trends zoals vergrijzing van de bevolking, technologische innovaties (kunstmatige intelligentie) en beleidsveranderingen m.b.t. het klimaat.

Actieve beleggingsfondsen

Actieve beleggingsfondsen zijn een populaire keuze voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren zonder zelf individuele aandelen te selecteren. Deze fondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die actief proberen om beter te presteren dan de markt door middel van strategische investeringen.

Wat zijn Actieve beleggingsfondsen?

Actieve beleggingsfondsen zijn fondsen waarin een fondsbeheerder actief aandelen selecteert en koopt om een hoger rendement te behalen dan een bepaalde benchmark, zoals de S&P 500. De fondsbeheerder voert gedetailleerde analyses uit en maakt beleggingsbeslissingen op basis van marktonderzoek, economische trends en bedrijfsresultaten.

Zoveel beleggingsfondsen als er zijn, zoveel strategieën zijn er ook. Dus het is goed om je te verdiepen in een fonds en de aanpak.

Je stapt niet in om een paar maanden het te proberen, maar eigenlijk zou je er jaren moeten blijven zitten. Tenzij je in de tussentijd nieuwe inzichten opdoet.

Voordelen van actieve beleggingsfondsen?

  • Professioneel beheer: je profiteert van de expertise van ervaren fondsbeheerders die de markt continu monitoren en strategische beslissingen nemen;
  • Potentieel hoger rendement: door actief te beleggen, proberen fondsbeheerders beter te presteren dan de markt, wat kan resulteren in een hoger rendement;
  • Diversificatie: actieve beleggingsfondsen bieden een breed scala aan investeringen binnen één fonds, wat helpt om je risico te spreiden.

Nadelen van actieve beleggingsfondsen?

  • Hogere kosten: actieve fondsen hebben vaak hogere beheerskosten en vergoedingen in vergelijking met passieve fondsen, zoals indexfondsen. Ook als je een negatief rendement hebt;
  • Prestatierisico: er is geen garantie dat de fondsbeheerder de markt zal verslaan. Er zijn zeker geen garanties dat actieve fondsen beter presteren dan de benchmark;
  • Transparantie: Actieve fondsen zijn minder transparant over hun beleggingen en strategieën, wat het moeilijker kan maken om te begrijpen waarin je precies investeert.

Maar hoe kies je een beleggingsfonds?

Daar is geen eenduidig antwoord voor. Het belangrijkste is dat je voor een fonds kiest die in lijn ligt met jouw visie en ideeën. Op die manier blijf je relatief rustig bij marktschommelingen, omdat jij je in de visie en aanpak kunt vinden.

Daarnaast zijn er nog een paar dingen die je in overweging kunt nemen. Zoals historische prestaties, maar belangrijk is daarbij meer dat het fonds binnen verschillende economische cycli het relatief goed doet.

Anders loop je het risico dat je binnen de huidige economische cyclus (goede) winst maakt, maar bij andere omstandigheden het fonds onvoldoende rendeert.

Uiteraard kan je ook kijken naar beheerskosten, maar dit is meer relevant als je bij 3 dezelfde type fondsen uitkomt en behalve de prijs er weinig andere verschillen zijn.

Indexbeleggen

Indexbeleggen is een populaire beleggingsstrategie waarbij je investeert in een mandje van aandelen die een specifieke index volgen, zoals de S&P 500 of de AEX. Deze strategie biedt een eenvoudige en kostenefficiënte manier om te profiteren van de bredere marktprestaties.

Wat is Indexbeleggen?

Bij indexbeleggen koop je aandelen van een indexfonds of een exchange-traded fund (ETF) dat de prestaties van een bepaalde index nabootst. In plaats van te proberen individuele aandelen te selecteren, investeer je in een fonds dat een breed scala aan aandelen omvat, wat helpt om je risico te spreiden.

Stel dat je wilt investeren in de S&P 500, een index die de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten volgt.

In plaats van aandelen van elk individueel bedrijf te kopen, kun je een ETF kopen die de S&P 500 volgt, zoals de SPDR S&P 500 ETF (SPY). Door deze ETF te kopen, investeer je indirect in alle 500 bedrijven die deel uitmaken van de index.

Voordelen van indexbeleggen:

  • Lage kosten: Indexfondsen en ETF’s hebben doorgaans lagere beheerskosten dan actieve beleggingsfondsen, omdat ze passief worden beheerd.
  • Diversificatie: Door te investeren in een indexfonds, spreid je je investeringen over een breed scala aan bedrijven en sectoren, wat helpt om je risico te verminderen.
  • Eenvoud: Indexbeleggen is eenvoudig en vereist minder tijd en onderzoek dan het selecteren van individuele aandelen of actieve fondsen.

Nadelen van indexbeleggen:

  • Marktneutraal: omdat indexfondsen de markt volgen, is het onwaarschijnlijk dat ze de markt zullen verslaan. Je rendement zal in lijn zijn met de algemene marktprestaties;
  • Beperkte flexibiliteit: Indexbeleggen biedt minder flexibiliteit om in te spelen op specifieke markttrends of individuele aandelen die mogelijk beter presteren;
  • Marktrisico: hoewel je risico’s spreidt, ben je nog steeds blootgesteld aan het algemene marktrisico. Als de hele markt daalt, zal je indexfonds ook dalen.

Hoe kies je een indexfonds of ETF?

  • Liquiditeit: kies een ETF met een hoog handelsvolume om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk kunt kopen en verkopen zonder grote prijsschommelingen. Je zult dan ook zien dat het verschil tussen koop en verkoop dicht bij elkaar ligt;
  • Kosten: in tegenstelling tot beleggingsfondsen kan je ETF’s makkelijk vergelijken en kan je makkelijk zien welke ETF’s hetzelfde doen. Bijvoorbeeld de S&P 500 volgen en daardoor is kiezen voor lagere kosten erg nuttig;
  • Tracking Error: Controleer hoe nauwkeurig het fonds de prestaties van de index volgt. Een lage tracking error betekent dat het fonds wat het nabootst goed volgt.

Indexbeleggen kan een effectieve manier zijn om je aandelenportefeuille te diversifiëren en te profiteren van de bredere marktprestaties. Zonder zelf veel tijd kwijt te zijn aan het samenstellen van een portefeuille.

Nu is het voor de diversificatie wel goed om kritisch naar de samenstelling te kijken. Als je naar marktkapitalisatie kijkt zit je snel al grotendeels in Amerikaanse aandelen en technologie.

Het is goed je daar bewust van te zijn, omdat je natuurlijk ook andere sectoren hebt en (opkomende) landen hebt, die nu minder in de spotlights staan, maar in de mix wel interessant zijn voor je lange termijn rendement.

Verdeling over regio’s en sectoren

Inhakend op de vorige paragraaf. Het verdelen van je aandelenportefeuille over verschillende regio’s en sectoren is een cruciale stap om je risico’s te spreiden en je rendement te optimaliseren.

Er is meer dan Amerika, Appel, of Microsoft.

Door te investeren in diverse geografische gebieden en industrieën, kun je profiteren van verschillende groeimogelijkheden en economische omstandigheden.

Waarom regio’s en sectoren spreiden?

Het spreiden van je investeringen over verschillende regio’s en sectoren helpt om je portefeuille te beschermen tegen specifieke risico’s die verbonden zijn aan een bepaalde markt of industrie.

Bijvoorbeeld, als de Europese markt een economische neergang doormaakt, kunnen je investeringen in Azië of Noord-Amerika deze verliezen compenseren. En visa versa.

Om je even een concreet voorbeeld te geven, stel dat je €50.000 wilt investeren.

In plaats van al je geld in de AEX en AMX te steken kan je ook hiervoor kiezen:

  • 30% in Noord-Amerika (bijv. S&P 500 ETF);
  • 30% in Europa (bijv. Euro Stoxx 50 ETF);
  • 20% in Azië (bijv. MSCI Asia ETF);
  • 10% in opkomende markten;
  • De laatste 10% in andere regio’s zoals Australië of Afrika.

Uiteraard is dit geen advies, maar om een vergelijking te maken. De MSCI World Index is ongeveer 70% gericht op Amerika. Daar kan je uiteraard voor kiezen, maar zoals je ziet investeer je relatief weinig in de rest van de wereld.

Wat de naam suggereert, valt in praktijk iets tegen als je echt goed wereldwijd belegt wilt zijn. Kijk dan ook altijd naar de samenstelling van de ETF, zodat deze in lijn met jouw aanpak ligt.

Hoe kies je de juiste regio’s en sectoren?

Economische vooruitzichten: Onderzoek de economische vooruitzichten van verschillende regio’s en sectoren. Regio’s met sterke groeivooruitzichten kunnen aantrekkelijker zijn voor investeringen. Op regioniveau is bijvoorbeeld de samenstelling van de bevolking erg belangrijk.

Een toenemende vergrijzing of juist een groeiende werkende klassen hebben beide een andere invloed op de economie. Daarnaast zitten sommige landen al erg hoog in hun economische welvaart, maar je hebt ook opkomende landen met een groeiende middenklasse.

En op de kortere termijn heb je de vooruitzichten van de wereldeconomie en dan kan je op landniveau kijken naar de PMI-index. Het geeft een indruk van het sentiment dat de inkoopmanagers hebben op de huidige economie.

Valutarisico: houd rekening met valutarisico’s bij het investeren in buitenlandse markten. Valutawisselingen kunnen je rendement beïnvloeden.

Met name als de verwachting is dat de Amerikaanse dollar in sterkte toeneemt, dan hebben vaak opkomende economieën het lastiger.

  • Schulden in Amerikaanse dollars: veel opkomende markten hebben leningen in Amerikaanse dollars. Wanneer de waarde van de dollar stijgt ten opzichte van hun eigen valuta, wordt het duurder voor deze landen om hun schulden af te lossen. Dit komt omdat ze meer van hun eigen valuta moeten omwisselen voor dollars om dezelfde hoeveelheid schuld terug te betalen.
  • Hogere importkosten en inflatie: goederen en diensten die in dollars worden afgerekend, worden duurder. Dit zorgt voor hogere kosten van geïmporteerde goederen, wat de inflatie van het land verder kan aanwakkeren.
  • Kapitaaluitstromen: een sterke dollar kan ook leiden tot kapitaaluitstromen uit opkomende markten. Beleggers trekken hun geld terug uit risicovollere markten en investeren liever in de relatief stabiele en sterke Amerikaanse dollar. Dit kan leiden tot een verdere verzwakking van de lokale valuta en dalende aandelenkoersen in opkomende markten.

Regelgeving en politieke stabiliteit: overweeg de regelgeving en politieke stabiliteit van de regio’s waarin je investeert. Politieke onzekerheid kan een negatieve invloed hebben op je investeringen.

Daarnaast kunnen verkiezingen voor schommelingen zorgen en vooral als je in specifieke sectoren actief bent in een land. Is het belangrijk om te kunnen inschatten of regelgeving gunstig of juist minder gunstig uitpakt.

Denk aan het winnen van grondstoffen zoals zeldzame metalen. Er kan een periode zijn dat een land erg meewerkend is en gunstige regels voor bedrijven heeft. Maar er kan ook een periode dat het op de rem trapt, weinig vergunningen uitgeeft en veel randvoorwaarden schetst die kostenverhogend zijn.

Dit kan bijvoorbeeld ook gelden voor de ontwikkelingen van nieuwe technologieën. Denk aan kunstmatige intelligentie. Sommige landen geven veel vrijheid en er zijn ook landen die strenge regels hanteren.

Sectorale trends: Analyseer de trends en innovaties binnen verschillende sectoren. Sectoren met sterke groeivooruitzichten en technologische vooruitgang kunnen aantrekkelijker zijn.

Stel dat je overweegt te investeren in de technologiesector in Azië.

Je zou kunnen kijken naar de groei van de technologie-industrie in landen zoals China en India, waar de vraag naar technologische producten en diensten snel toeneemt door de verhoogde welvaart. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je investeringen.

Door je aandelenportefeuille zorgvuldig te verdelen over verschillende regio’s en sectoren, kun je je risico’s spreiden en je kansen op een stabiel en groeiend rendement vergroten. Het vereist onderzoek en strategische planning, maar de voordelen van een goed gediversifieerde portefeuille zijn duidelijk.

Helemaal als je ook in staat bent om mee te bewegen op het economische klimaat.

Herbalanceren van je portefeuille

Herbalanceren is een cruciale stap in het beheren van je aandelenportefeuille. Dat begin je als het goed is wel door te hebben, omdat je ziet dat het economische klimaat. Landen en sectoren sterk beïnvloed, waardoor niet alles tegelijk omhoog of omlaag gaat.

Herbalanceren zorgt ervoor dat je beleggingsstrategie in lijn blijft met je oorspronkelijke doelen en risicotolerantie. Door periodiek te herbalanceren, kun je je portefeuille optimaliseren en risico’s beheersen.

Wat is herbalanceren?

Herbalanceren houdt in dat je de verhoudingen van je beleggingen aanpast om weer in lijn te komen met je oorspronkelijke beleggingsstrategie.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Een gangbare manier is dat je aandelen verkoopt die goed hebben gepresteerd en dat geld gebruikt om weer de balans aan te brengen. Hierbij is het doel om je portefeuille weer in balans te brengen volgens de vooraf bepaalde allocatie.

Een andere manier is dat je herbalanceert voor de verwachtte komende periode. Dit is op basis van jouw visie en analyse hoe de economie zich de komende 3, 6, 9 of 12 maanden ontwikkeld.

In een periode van groeiende inflatie kan het bijvoorbeeld interessanter zijn om de verhouding grondstofaandelen te verhogen. En rentegevoelige aandelen te verminderen.

Als jouw verwachting is Amerikaanse dollar daalt en de PMI’s van India sterk zijn met de verwachting dat het voorlopig ook blijft, kan het ook een keuze zijn om een groter percentage daaraan toe te kennen.

Dit is uiteraard niet zo makkelijk als de andere strategie, waar je met vast percentages werkt.

Het is om je te laten zien dat herbalanceren niet op één manier hoeft te zijn. Zolang je vooraf maar een duidelijk plan en richtlijnen hebt, hoe jij herbalanceert. Zodat jij je proces verder kunt uitbouwen.

Waarom is herbalanceren belangrijk?

Herbalanceren is belangrijk omdat het helpt om je risico’s te beheersen en je beleggingsdoelen te bereiken.

Zonder herbalancering kan je portefeuille uit balans raken, waardoor je mogelijk meer risico loopt dan je oorspronkelijk van plan was. Bijvoorbeeld, als technologieaandelen sterk zijn gestegen, kan je portefeuille te zwaar in technologie zijn belegd, wat je blootstelt aan sector-specifieke risico’s.

Stel dat je een portefeuille hebt met de volgende verdeling:

  • 30% in technologie;
  • 20% in gezondheidszorg;
  • 20% in energie;
  • 20% in financiële diensten;
  • 10% in consumentengoederen.

Na een jaar van sterke prestaties in de technologiesector, kan de verdeling er als volgt uitzien:

  • 40% in technologie;
  • 15% in gezondheidszorg;
  • 15% in energie;
  • 15% in financiële diensten;
  • 15% in consumentengoederen.

Om je portefeuille te herbalanceren, zou je een deel van je technologieaandelen verkopen en de opbrengst herinvesteren in de andere sectoren om weer terug te keren naar de oorspronkelijke verdeling.

Ter illustratie heb je hier nog een voorbeeld van de Covid crisis met aandelen zoals ZOOM, Netflix, Just Eat Takeaway.

Als je dan niet herbalanceert, zie je letterlijk de winsten weer verdampen of zelfs zwaar negatief uitpakken zoals bij bij Just Eat Takeaway is gebeurd.

Het gaat er ook niet om dat je op de top verkoopt en op het laagste punt koopt, maar een systematiek hebt, die een goed rendement geeft. Beter dan jouw benchmark.

Hoe vaak moet je herbalanceren?

De frequentie van herbalanceren hangt af van je beleggingsstrategie en marktomstandigheden. Een veelgebruikte aanpak is om jaarlijks te herbalanceren.

Sommige beleggers kiezen ervoor om halfjaarlijks of zelfs kwartaalgewijs te herbalanceren. Het is belangrijk om een consistent schema te volgen en niet te vaak te herbalanceren, omdat dit kan leiden tot hogere transactiekosten.

Het moet een balans zijn van weloverwogen handelen, omdat jij je winnaars wel de kans moet geven om verder te groeien en je verliezen moet beperken.

Veel handelen kan goed voelen, omdat het een vorm van controle geeft, maar in praktijk kan het flink tegenvallen! Dus maak vooraf een goed plan met jezelf.

Herbalanceringsstrategieën

Zoals je eerder al een beetje hebt kunnen zien zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je portefeuille te herbalanceren. De keuze van de juiste strategie hangt af van je beleggingsdoelen, risicotolerantie en persoonlijke voorkeuren.

Welke strategie je ook kiest het belangrijkste is dat jij jezelf eraan kunt houden. Beleggen is een proces en die mag je verfijnen, maar je moet wel iets hebben waar je op terug kunt vallen. Welke opties heb je om te herbalanceren?

Kalendergebaseerd herbalanceren

Bij kalendergebaseerd herbalanceren stel je een vast tijdschema in voor het evalueren en aanpassen van je portefeuille, bijvoorbeeld jaarlijks, halfjaarlijks of kwartaalgewijs. Dit is een eenvoudige en gestructureerde aanpak die je helpt om consistent te blijven in je beleggingsstrategie.

Stel dat je ervoor kiest om jaarlijks te herbalanceren. Aan het einde van elk jaar evalueer je de prestaties van je beleggingen en pas je de verhoudingen aan om weer in lijn te komen met je oorspronkelijke allocatie. Dit helpt je om je risico’s te beheersen zonder te vaak transacties uit te voeren.

Drempelgebaseerd herbalanceren

Bij drempelgebaseerd herbalanceren stel je specifieke drempels in voor de verhoudingen van je beleggingen. Wanneer een belegging buiten deze drempels valt, pas je je portefeuille aan om weer in balans te komen. Dit kan helpen om sneller te reageren op marktveranderingen.

Stel dat je een drempel van 5% instelt voor je technologieaandelen. Als de waarde van je technologieaandelen stijgt van 30% naar 35% van je totale portefeuille, verkoop je een deel van deze aandelen en herinvesteer je de opbrengst in andere sectoren om weer terug te keren naar de oorspronkelijke verdeling.

Hybride herbalanceren

Hybride herbalanceren combineert elementen van zowel kalendergebaseerd als drempelgebaseerd herbalanceren. Je stelt een vast tijdschema in voor het evalueren van je portefeuille, maar je past alleen aan wanneer de verhoudingen buiten de ingestelde drempels vallen. Dit biedt een balans tussen consistentie en flexibiliteit.

Je kiest ervoor om je portefeuille elk kwartaal te evalueren, maar je past alleen aan als een belegging meer dan 5% buiten de oorspronkelijke allocatie valt. Dit helpt je om transactiekosten te minimaliseren terwijl je toch reageert op significante marktveranderingen.

Automatisch herbalanceren

Sommige beleggingsplatforms bieden de mogelijkheid om je portefeuille automatisch te herbalanceren. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt om je beleggingen regelmatig te evalueren. Automatisch herbalanceren zorgt ervoor dat je portefeuille altijd in lijn blijft met je beleggingsstrategie zonder dat je handmatig hoeft in te grijpen.

Je stelt je beleggingsplatform in om je portefeuille automatisch te herbalanceren wanneer de verhoudingen buiten de ingestelde drempels vallen. Dit kan je helpen om consistent te blijven in je strategie zonder dat je voortdurend de markt in de gaten hoeft te houden.

Marktgebaseerd herbalanceren

Dit is ook al eerder aangehaald. In plaats van puur naar percentages te kijken, speel je in op de toekomstverwachting en pas je daar je beleggingsportefeuille op aan.

Dit is niet zozeer markt timen, want het is geen daghandel, maar als er een duidelijke verklaring is waarom de olieprijs daalt en dit naar verwachting de komende maanden ook gebeuren.

En ondanks dat energie procentueel al een kleiner aandeel in je portefeuille is, bouw je het nog meer af en investeer je het geld in sectoren die juist profiteren van een langere olieprijs.

Dit is niet voor iedereen weggelegd, omdat je actief met de markt bezig moet zijn, maar als je dit proces beheerst en interessant vindt, kan het een goed rendement opleveren. Meer dan de benchmark.

Door de juiste herbalanceringsstrategie te kiezen, die bij jou past, kun je je portefeuille effectief beheren en je beleggingsdoelen bereiken. Het is belangrijk om een strategie te kiezen die past bij je persoonlijke situatie en beleggingsdoelen.

Als jij beperkte tijd hebt of geen interesse hebt om de markt te analyseren, kan je beter ook niet proberen in te spelen op de markt en is half jaarlijks of per jaar balanceren ook prima.

Voorbeeld van een gebalanceerde beleggingsportefeuille

Een goed gebalanceerde portefeuille helpt je om risico’s te spreiden en je beleggingsdoelen te bereiken. Hier is een voorbeeld van hoe je een gebalanceerde portefeuille kunt samenstellen:

Stel dat je €100.000 wilt investeren en hebt een horizon van 25 – 30 jaar. Je kunt je beleggingen als volgt verdelen over verschillende activaklassen en sectoren:

  • 80% in aandelen:
    • Technologie (20%): investeer in bedrijven zoals Apple, Microsoft en Google. Deze sector biedt groeipotentieel door voortdurende innovatie en technologische vooruitgang.
    • Gezondheidszorg (15%): bedrijven zoals Johnson & Johnson en Pfizer zijn stabiele keuzes vanwege de constante vraag naar medische producten en diensten. (Vooral als er geen rechtszaken boven de markt hangen.)
    • Energie (10%): investeer in bedrijven zoals Shell, Chevron Corporation, en ExxonMobil. Hoewel deze sector volatiel kan zijn, biedt het ook kansen, omdat ook met de opkomst van groene energie olie en gas belangrijk blijven.
    • Financiële Diensten (10%): bedrijven zoals ING en JPMorgan Chase bieden stabiliteit en dividendinkomsten.
    • Consumentengoederen (5%): investeer in bedrijven zoals Unilever en Procter & Gamble, die profiteren van de constante vraag naar dagelijkse benodigdheden.
  • Obligaties (10%):
    • Staatsobligaties (5%): deze bieden stabiliteit en een vast inkomen. Overweeg obligaties van stabiele landen zoals Nederland of Duitsland.
    • Bedrijfsobligaties (5%): kies voor obligaties van financieel gezonde bedrijven. Deze bieden een hoger rendement dan staatsobligaties, maar komen met iets meer risico.
  • Alternatieve beleggingen (10%):
    • Valuta (5%): dit kunnen Amerikaanse dollars zijn, goud is ook een valuta als je kijkt naar het handelsgedrag (geen grondstof). Je moet dit zo zien dat je dit afzet t.o.v. de euro en dat als je het terug ruilt, je meer met je euro’s kan kopen.
    • Real Estate Investment Trusts, grondstoffen en cryptovaluta (5%): afhankelijk van waar jij je comfortabel bij voelt, kan je kiezen voor alle 3 of juist alleen eentje.

Waarom deze verdeling?

Deze verdeling helpt je om risico’s te spreiden over verschillende activaklassen en sectoren. Aandelen bieden groeipotentieel, terwijl obligaties stabiliteit en inkomen bieden.

Alternatieve beleggingen zoals cryptovaluta en grondstoffen voegen diversificatie toe en kunnen je beschermen tegen inflatie en marktvolatiliteit. Maar ook in verhouding een erg sterk rendement geven juist door de volatiliteit.

100% aandelen kan dat?

Een portefeuille die volledig uit aandelen bestaat, kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar maximale groei en bereid zijn om hogere risico’s te accepteren. Bij een horizon van grofweg 20 jaar, kan je best volledig in aandelen zitten.

Aandelen hebben historisch gezien hogere rendementen opgeleverd dan andere activaklassen zoals obligaties en contanten. Dit maakt een 100% aandelenportefeuille aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar groei op lange termijn.

En hoewel je alleen in aandelen belegt, kun je nog steeds diversificeren door te investeren in verschillende sectoren, regio’s en marktkapitalisaties. Dit helpt om risico’s te spreiden en de impact van slecht presterende aandelen te minimaliseren.

Belangrijk is wel dat je belegt met een langetermijnvisie en vermijd paniekverkopen tijdens marktvolatiliteit. Historisch gezien hebben aandelenmarkten zich hersteld van dalingen en hebben ze op lange termijn positieve rendementen opgeleverd.

En je moet alleen volledig in aandelen zitten als je ook rustig kunt slapen en vertrouwen in je eigen proces hebt. Anders wordt het gokken gaat het je geld kosten.

60% aandelen 40% obligaties nog steeds doen?

Een portefeuille met een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties is een populaire keuze voor beleggers die een balans zoeken tussen groei en stabiliteit. Maar is het nog relevant?

  • Historisch perspectief: jarenlang hebben financiële planners en effectenmakelaars portefeuilles samengesteld die bestonden uit 60% aandelen en 40% obligaties of andere vastrentende waarden. Deze zogenaamde gebalanceerde portefeuilles deden het goed in de jaren ’80 en ’90.
  • Veranderende Markten: echter, door een reeks van economische problemen die in 2000 begonnen en historisch lage rentetarieven, is de populariteit van deze 60/40 basisaanpak afgenomen. Sommige experts stellen nu dat een goed gediversifieerde portefeuille meer activaklassen moet omvatten dan alleen aandelen en obligaties om duurzame langetermijngroei te bereiken.

Redenen voor onderprestatie?

  • Hoge aandelenwaarderingen;
  • Ongebruikelijk monetaire beleidsmaatregelen zoals een erg lage staatsrente;
  • Verhoogde risico’s in obligatiefondsen mede door de (kunstmatige) lage rente;
  • Explosie van digitale technologie.

En zoals je hieronder kunt zien, is de Amerikaanse staatsrente tot de Covidscrisis alleen maar gedaald. Toen kwam de inflatie en moest de rente stijgen.

Als de staatsrente daalt wordt de obligatie zelf meer waard. Daarom was toen de 60/40 portefeuille winstgevend, want obligaties die je eerder had gekocht werden jaren later meer waard. En je kreeg ook nog een mooie rente als je het niet doorverkocht.

Daarom is het goed om kritisch naar een 60/40 verhouding te kijken en of dit voor jou past.

100% obligaties

Een portefeuille die volledig uit obligaties bestaat, komt niet vaak voor. En je moet je afvragen of het bij je past. Het grote voordeel is een vast inkomen.

Maar je kunt ook als je een vast inkomen wilt je geld vastzetten.

Nu is in een periode van lage rente dit niet heel aantrekkelijk. Met staatsobligaties kreeg je wel meer rendement en deze strategie is vooral geschikt voor risicomijdende beleggers of voor diegenen die zich in de latere stadia van hun beleggingshorizon bevinden.

Een probleempje is wel dat de belastingdienst dit ook belast in tegenstelling tot de rente die je krijgt over je spaarrekening. Dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Hoe begin je met het samenstellen van je obligatieportefeuille?

Stel dat je €100.000 wilt investeren in een volledig obligatieportefeuille. Je kunt je beleggingen als volgt verdelen:

  • Staatsobligaties (50%): Investeer in obligaties van stabiele landen zoals Nederland, Duitsland of de Verenigde Staten. Deze obligaties bieden een hoge mate van veiligheid en een vast inkomen.
  • Bedrijfsobligaties (30%): Kies voor obligaties van financieel gezonde bedrijven zoals Unilever, Shell of Philips. Deze bieden een hoger rendement dan staatsobligaties, maar komen met iets meer risico.
  • Gemeentelijke Obligaties (10%): Investeer in obligaties uitgegeven door lokale overheden. Deze bieden belastingvoordelen en een redelijk rendement.
  • Hoogrentende Obligaties (10%): Overweeg een klein deel van je portefeuille te investeren in hoogrentende obligaties (ook wel junk bonds genoemd). Deze bieden hogere rendementen, maar komen met een hoger risico.

Hoewel een 100% obligatieportefeuille minder risicovol is dan een aandelenportefeuille, zijn er nog steeds risico’s om rekening mee te houden:

  • Renterisico: de waarde van obligaties kan dalen als de rente stijgt. Dit is vooral een risico voor langlopende obligaties.
  • Kredietrisico: Bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties brengen het risico met zich mee dat de uitgever in gebreke blijft en niet in staat is om rente of hoofdsom terug te betalen.
  • Inflatierisico: Obligaties bieden een vast inkomen, wat betekent dat ze minder aantrekkelijk kunnen worden als de inflatie stijgt en de koopkracht van de rente-inkomsten afneemt.

Kortom je moet in eerste instantie tevreden zijn met de rente die je ontvangt, ook als je de inflatie stijgt, omdat je anders de obligatie met (zwaar) verlies moet verkopen.

Hoe herbalanceer jij je obligaties?

Stel dat de waarde van je bedrijfsobligaties is gestegen en nu 35% van je portefeuille uitmaakt in plaats van de oorspronkelijke 30%. Om je portefeuille te herbalanceren, verkoop je een deel van je bedrijfsobligaties en herinvesteer je de opbrengst in staatsobligaties of gemeentelijke obligaties om weer terug te keren naar de oorspronkelijke verdeling.

Een 100% obligatieportefeuille kan een stabiele en betrouwbare bron van inkomen bieden, maar het is belangrijk om de bijbehorende risico’s te begrijpen en te beheren. Door regelmatig te herbalanceren en te diversificeren, kun je je risico’s beheersen en je kansen op een stabiel en voorspelbaar rendement vergroten.

Eigen ervaring & mening

Ik begon zelf met een redelijk geconcentreerde portefeuille, omdat ik mij voornamelijk op grondstoffen focuste. Wel met een mix van smallcap, midcap and bigcap aandelen zat.

Door een dienst af te nemen, die ook naar andere sectoren en activa analyseert. Beweeg ik nu meer mee op de economische cyclus. Vooral met grondstoffen heb ik geleerd dat dit geen buy en hold is. Er zijn economische periodes dat het onverstandig is ze vast te houden en veel winst die je hebt verdampt.

Dit is mijn stijl en je kunt natuurlijk zelf een heel andere aanpak hanteren. Ik raad je ook niet aan om in 1 sector te beginnen, maar dit waren mijn eerste stappen in de beleggingswereld, omdat ik daar een sterke visie over had.

En herbalanceren kan je ook periodiek doen, dat hoeft niet alleen op basis van de economie te gebeuren. Ik heb ook de tijd om per werk 10 - 20 uur te gebruiken om mij als belegger te ontwikkelen. Niet dat ik dat elke week letterlijk doe, maar de ruimte heb ik wel.

Ik heb ook weleens gekeken naar beleggingsfondsen, maar ik had niet het minimumbedrag en nu hoeft het niet meer, maar als je erg vermogend bent, kan het wel interessant zijn als je er eentje vindt die bij je visie past.

Ik had er toen wel 1 gevonden en als ik toen €100.000 had ik het misschien wel gedaan. Maar omdat ik me nu zo verdiept hebt, heb ik nu een eigen proces dat het averechts zou werken.

Daarnaast is mijn visie dat er ook wel meer is dan Amerikaanse aandelen en tech, om daar puur tot de eind van 'n leven in te zitten. De S&P 500 is goed, maar ik vind het zonde om je daarop blind te staren. Maar ook dat is een persoonlijke voorkeur.

Staatsobligaties daar heb ik een periode ingezeten voor het handelen. De beurs wat wat onzeker en ik wilde niet mijn aandelen naar alleen euro's omzetten. Daarnaast had ik ook de visie dat de Amerikaanse staatsrente zou dalen en wilde op die manier ervan profiteren.

Maar ik vind mezelf nog te jong om echt iets met staatsobligaties te doen voor de rente die je krijgt. Helemaal als je naar de periode voor Covid kijkt.

Wat denk ik vooral het belangrijkste is dat jij je uiteindelijk naar verloop van tijd ontwikkelt.

Dit je voorkeuren voor je beleggingsportefeuille en de verhoudingen zullen veranderen en het ook kan zijn dat je juist actiever of minder actief met je portefeuille bezig wilt en kunt zijn.

Dus het herbalanceren wordt ook anders.

Ik zat eerst alleen in goud en zilver aandelen, ging daarna breder in de grondstoffen zitten. En zo verbreedde ik steeds meer mijn horizon naar nog meer andere activa en aandelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*