Beleggen in goud: waarom en hoe?

Beleggen in goud kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Goud wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn zeldzaamheid en schoonheid, maar het heeft ook een belangrijke rol gespeeld als waardeopslag en inflatiehedge.

Als je overweegt om te beginnen met beleggen in goud, is het belangrijk om te begrijpen wat goud is binnen het economisch klimaat en welke factoren de prijs van goud beïnvloeden.

En op welke manier het toevoeging aan je beleggingsportefeuille kan zijn

Waarom beleggen in goud?

Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Wanneer de aandelenmarkten volatiel zijn of wanneer er inflatie dreigt, kan goud zijn waarde behouden of zelfs in waarde stijgen.

Dit komt omdat goud een tastbaar bezit is dat niet afhankelijk is van de prestaties van een bedrijf of de stabiliteit van een valuta. Bovendien heeft goud een lange geschiedenis van waardeopslag, wat het een betrouwbare keuze maakt voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit.

Voordelen van beleggen in goud

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in goud is diversificatie. Door goud aan je portefeuille toe te voegen, kun je het risico spreiden en de impact van negatieve prestaties in andere beleggingscategorieën verminderen.

Daarnaast biedt goud bescherming tegen inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, behoudt goud zijn koopkracht, terwijl de waarde van fiatvaluta’s kan afnemen. Een duidelijk voorbeeld is de waardeontwikkeling van een woning.

Je ziet in de bovenstaande grafiek dat als je 1890 als startpunt neemt, dat als je de waarde in goud uitdrukt je nog steeds dat huis kunt kopen.

Goud is ook een liquide investering, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden gekocht en verkocht op de markt. En zelfs fysiek goud kan je relatief makkelijk kwijt. Makkelijker dan de meeste valuta’s.

Nadelen van beleggen in goud

Hoewel beleggen in goud veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste genereert goud geen inkomsten zoals dividenden of rente. Dit betekent dat je alleen winst kunt maken door het te verkopen tegen een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht.

Daarnaast kunnen de prijzen van goud volatiel zijn, wat kan leiden tot aanzienlijke schommelingen in de waarde van je investering. Vooral wanneer de aandelenmarkt erg bewegelijk is, kan goud ook sterk dalen.

Dat is een marktmechanisme dat partijen i.p.v. activa ook geld willen hebben en goud verkopen, omdat dit voor cash zorgt. Hieronder zie je hoe de Covid-dip hoewel tijdelijk wel fors was.

Je ziet dus dat tot begin maart 2020 goud in een stijgende lijn was, maar door de grote verkoopgolf ontkwam goud ook niet aan de malaise en ging het tientallen procenten omlaag.

Vervolgens stond het eind maart nagenoeg weer op het niveau van begin maart en steeg het uiteindelijk de maanden erna verder.

Goud kan bescherming bieden, maar bij grote marktschokken, ontkom je niet aan de volatiliteit.

Nog een dingetje om rekening mee te houden zijn trouwens de kosten voor het opslaan en verzekeren van fysiek goud. Het zijn geen schokkende bedragen, maar hebben wel een negatieve invloed heeft op je totale rendement.

Een beetje goud kan je wel thuis hebben, maar als het om serieuze bedragen gaat ben je snel afhankelijk van een derde partij en kost dat geld.

Nu is het trouwens wel zo dat als je bij een gerenommeerde partij zit, het goud altijd van jou is.

Zelfs een faillissement heeft geen invloed, omdat dit buiten de inboedel van die partij valt.

Is goud een valuta of grondstof?

Goud heeft een unieke positie in de financiële wereld, aangezien het zowel kenmerken van valuta als van grondstoffen vertoont.

De valuta-eigenschappen van goud:

  • Goud is zeer liquide en kan gemakkelijk omgezet worden in contant geld;
  • Wordt gezien als een betrouwbare opslag van waarde (bijna iedereen accepteert het en vergaat niet);
  • De volatiliteit is over het algemeen lager dan bij ‘normale’ grondstoffen een hogere volatiliteit heeft ook een minder negatieve correlatie in vergelijking tot grondstoffen.

De grondstof-eigenschappen van goud:

  • De prijs van goud wordt beïnvloed door de dynamiek van vraag en aanbod en goud wordt geprijsd in Amerikaanse dollars per troy ounce. In 99,9% v/d gevallen is goud dus niet een betaalmiddel;
  • De volatiliteit ligt hoger in vergelijking met grotere valuta zoals de Euro en Amerikaanse dollar;
  • Gedurende een groot deel van de geschiedenis werd goud gebruikt als valuta en monetaire standaard, inclusief de goudstandaard tot 1971. Sinds het stoppen van de goudstandaard functioneert goud meer als een vrijhandelende activa.

Zoals je ziet kan je het niet heel zwart-wit stellen. En in feite maakt het ook niet uit in welk kamp je zit.

De duale aard van goud maakt het nuttig voor het diversifiëren van een beleggingsportefeuille.

Goud heeft een lichte negatieve correlatie met de Amerikaanse dollar op lange termijn en de Amerikaanse 10 jaars rente. Maar deze relatie kan op korte termijn afbreken en is ook afhankelijk van de economische situatie.

Correlaties zijn nooit vast en altijd in beweging. Dit kan je hieronder in de tabel zien, waarbij de correlatie met goud over verschillende periodes wordt vergeleken:

Loading



Zowel goud als de Amerikaanse dollar worden beschouwd als veilige havens, maar hun gedrag verschilt in extreme marktomstandigheden.

Daarnaast als je met name van plan bent om actief te handelen, dan maakt de classificatie van valuta of grondstof niet uit.

Omdat je natuurlijk inspeelt op de de economische factoren en actief analyseert hoe er op dit moment in goud gehandeld wordt en hoe de huidige correlaties zijn. Dat kan je onder andere doen, met deze activa correlatie app.

Wanneer je voor de lange termijn in goud wilt vasthouden en niet actief handelt, maakt het valuta of grondstof ook niet uit, omdat i.p.v. alleen euro’s te bezitten. Jij jouw vermogen ook op een andere manier vasthoudt. En daar heb jij je persoonlijke redenen voor.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden

Er zijn tal van factoren die invloed op de goudprijs hebben. Allereerst het economische klimaat en daarnaast heb je ook politieke onrust die een rol speelt.

Economische factoren

Economische factoren zoals inflatie, rentevoeten en de waarde van de Amerikaanse dollar spelen een cruciale rol in de prijsvorming van goud.

Wanneer de inflatie(verwachting) stijgt, zoeken beleggers vaak ‘harde activa’ zoals goud om hun koopkracht te beschermen.

Lage rentevoeten maken goud aantrekkelijker omdat de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud lager zijn.

Bovendien heeft de waarde van de Amerikaanse dollar een omgekeerde relatie met de goudprijs; wanneer de dollar daalt, stijgt de prijs van goud meestal. Dit komt, omdat het meest verhandelde goud in Amerikaanse dollars wordt afgerekend.

Ook hoe gezond de wereldeconomie is beïnvloed de goudprijs als de economische groei hoog ligt, is er relatief weinig angst en is beleggen in de beurs aantrekkelijk. En spelen ook hier opportuniteitskosten mee als het puur om winst gaat.

Politieke factoren

Politieke instabiliteit en geopolitieke spanningen kunnen ook een aanzienlijke invloed hebben op de goudprijs. In tijden van politieke onzekerheid of conflict zoeken investeerders vaak naar veilige havens zoals goud om hun vermogen te beschermen.

In het verlengde daarvan kunnen internationale handelsconflicten en sancties de goudprijs beïnvloeden.

Wanneer landen economische sancties opleggen of handelsbeperkingen instellen, kan dit leiden tot onzekerheid op de financiële markten.

Dit kan leiden tot een stijging van de vraag naar goud en dus een hogere prijs. Daarnaast kunnen beleidsbeslissingen van centrale banken, zoals het opkopen van goudreserves, de prijs van goud beïnvloeden.

Zo zie je in China de trend dat door de centrale bank meer goud als reserve wordt aangehouden en staatspapier van de Verenigde Staten is afgebouwd.

Hoe begin je met beleggen in goud?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met beleggen in goud, afhankelijk van je beleggingsdoelen en risicobereidheid.

Je kunt kiezen voor fysiek goud, zoals munten en baren, of voor financiële instrumenten zoals goud-ETF’s en goudmijnaandelen.

Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om je goed te informeren voordat je een beslissing neemt.

Beleggen in fysiek goud

Dit is al een beetje aangehaald. Fysiek goud, zoals munten en baren, biedt de zekerheid van een tastbaar bezit. Je kunt het letterlijk in je huis verstoppen. Goud heeft een hoge waarde, waardoor je al een paar duizend euro relatief makkelijk kunt bewaren.

Een stap verder is en vooral aan te raden als het om tienduizenden euro’s gaat het niet meer in huis te bewaren. Je kunt een kluis huren inclusief verzekering, maar hier zijn wel kosten aan verbonden.

En de laatste optie is dat je goud bezit zonder zelf überhaupt gezien te hebben. Het is van jou, maar alles wordt voor je geregeld. Je kunt het ook weer aan de partij terugverkopen. Nu is er vaak wel een spread, waardoor je vaak iets moet inleveren op de huidige goudprijs.

Als je zelf goud bezit, moet je naar een handelaar / goud inkooppunt kan je het op die manier weer omzetten naar euro’s.

De reden om goud te bezitten, kan ook erg persoonlijk zijn. Als jij een grote crisis verwacht of substantieel veel geld hebt en een noodvoorraad wil, maar niet in euro’s. Ja, dan kies je waarschijnlijk voor fysiek goud.

Met het type opslag, die jou het best uitkomt. Maar als het jouw met name om de goudprijs te doen, is zijn er ook makkelijkere opties.

Beleggen in goud-ETF’s

Goud-ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die de prijs van goud volgen. Ze bieden een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om blootstelling aan goud te krijgen zonder de noodzaak van fysieke opslag.

Goud-ETF’s zijn liquide en kunnen eenvoudig worden gekocht en verkocht op de beurs en dit kun je via een online broker regelen.

Online brokers maken het mogelijk om goud te kopen en verkopen zonder dat je fysiek goud hoeft te bezitten. Helemaal als je een bredere beleggingsportefeuille wilt opzetten.

Dit kan aantrekkelijk zijn als je op zoek bent naar gemak en flexibiliteit in je beleggingsstrategie.

Eigenlijk is het een kwestie van een goud-ETF selecteren, die veel verhandeld wordt en lage kosten heeft.

Want ook bij het beleggen in een goud-ETF via een online broker worden er kosten en vergoedingen in rekening worden gebracht.

Deze kunnen variëren afhankelijk van de broker die je kiest. Enkele veelvoorkomende kosten zijn transactiekosten, beheerkosten en spreads (koersverschil aankoop en verkoop).

Daarnaast moet je ook opletten in welke valuta je het aankoopt. Uiteindelijk gaat het om een procentuele stijging.

Het is een relatieve vergelijking. Goud kan bijvoorbeeld over een periode van 3 jaar 10% stijgen in euro waarde en 15% als je het in Amerikaanse dollars uitdrukt. (Of andersom.)

Uiteraard kan je ook zeggen ik doe het 50/50.

Wanneer je echt een sterke onderbouwing hebt, kies je voor een andere valuta, omdat je denkt meer winst te maken.

Want wat je in boven genoemd scenario feitelijk zegt is: goud stijgt t.o.v. de euro en Amerikaanse dollar, maar ik verwacht dat de Amerikaanse dollar harder daalt dan de euro.

Tenzij je hier echt mee aan de slag kunt, gaan is het raadzaam het simpel te houden, maar het is wel goed om je bewust te zijn van dit soort situaties.

Beleggen in goudmijnaandelen

Een andere manier om te beleggen in goud is door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven. Dit is wel weer een héél andere tak van sport in vergelijking met fysiek goud of het volgen van de goudprijs.

Goudmijnaandelen bieden een blootstelling aan de goudprijs, maar hebben ook hun eigen unieke kenmerken en risico’s.

Small-Cap Goudmijnbedrijven

Small-cap goudmijnbedrijven zijn kleinere bedrijven met een marktwaarde van minder dan 2 miljard, maar kunnen ook letterlijk nog slechts enkele miljoenen waard zijn.

Deze bedrijven bevinden zich vaak in de vroege stadia van exploratie en ontwikkeling en hebben letterlijk een stuk land waarop ze boringen doen. Ze hebben meestal één of enkele projecten en zijn sterk afhankelijk van positieve boorresultaten van deze projecten.

Small-cap bedrijven bieden potentieel hoge rendementen, maar komen ook met aanzienlijke risico’s. Ze kunnen snel in waarde stijgen als ze een grote goudvondst doen, maar kunnen ook falen als hun projecten niet renderen.

Voor de oriënterende belegger is het belangrijk om te begrijpen dat small-cap goudmijnbedrijven vaak volatiel zijn en gevoelig voor marktschommelingen. Grondig onderzoek en een goed begrip van de geologische en operationele risico’s zijn essentieel bij het investeren in deze bedrijven.

Je kunt namelijk in een extreem geval in één dag 50, 90 en zelfs 100% verlies maken. En je moet in bepaalde mate ook wel actief bezig zijn.

Ja, enerzijds is het een zaak van de lange adem, maar er kan ook een fase ontstaan dat je beter kunt uitstappen in een aandeel (of de gehele sector). Afhankelijk hoe jij jezelf gepositioneerd hebt.

Mid-Cap Goudmijnbedrijven

Mid-cap goudmijnbedrijven hebben een marktwaarde tussen grofweg $2 miljard en $10 miljard. Deze bedrijven hebben doorgaans meerdere projecten en zijn verder gevorderd in hun ontwikkelingscyclus dan small-cap bedrijven.

Ze hebben vaak een mix van exploratie-, ontwikkelings- en productieprojecten, wat hen een stabielere inkomstenstroom geeft. Mid-cap bedrijven bieden een balans tussen groei en stabiliteit. Ze hebben het potentieel om hun reserves en productiecapaciteit uit te breiden, maar hebben ook al een zekere mate van operationele en financiële stabiliteit bereikt.

Voor beleggers die op zoek zijn naar groeimogelijkheden zonder de extreme risico’s van small-cap bedrijven, kunnen mid-cap goudmijnbedrijven een aantrekkelijke optie zijn.

Deze aandelen bieden indirecte blootstelling aan de goudprijs, omdat de winstgevendheid van deze bedrijven sterker gecorreleerd is met de prijs van goud.

Large-Cap Goudmijnbedrijven

Large-cap goudmijnbedrijven zijn de grootste spelers in de sector, met een marktwaarde van meer dan 10 miljard. Deze bedrijven hebben vaak een wereldwijd portfolio van mijnen en projecten, en beschikken over aanzienlijke financiële en operationele middelen.

Ze zijn doorgaans goed gepositioneerd om te profiteren van stijgende goudprijzen en hebben de capaciteit om schommelingen in de markt beter op te vangen.

Voor oriënterende beleggers bieden large-cap goudmijnbedrijven meer stabiliteit en voorspelbaarheid.

Ze hebben bewezen reserves en productiecapaciteit, en hun schaalvoordelen kunnen hen helpen om kosten te beheersen en winstgevend te blijven, zelfs in uitdagende marktomstandigheden. Echter, het groeipotentieel is vaak beperkter in vergelijking met small- en mid-cap bedrijven.

Daar staat tegenover dat bepaalde bedrijven wel dividend uitkeren.

Royaltybedrijven

Royaltybedrijven zijn een unieke categorie binnen de goudmijnsector. In plaats van zelf mijnen te exploiteren, verstrekken ze financiering aan mijnbedrijven in ruil voor een percentage van de toekomstige productie of omzet. Dit model biedt royaltybedrijven een stabiele inkomstenstroom zonder de operationele risico’s en kosten die gepaard gaan met mijnbouwactiviteiten.

Voor beleggers kunnen royaltybedrijven een aantrekkelijke optie zijn vanwege hun lagere risicoprofiel en diversificatievoordelen. Ze zijn minder gevoelig voor stijgende operationele kosten en kunnen profiteren van een breed scala aan projecten.

Bovendien bieden ze vaak net als large-cap stabiele dividenden, wat ze extra aantrekkelijk maakt als je ook op zoek bent naar inkomsten.

Beleggen in goudmijnaandelen kan potentieel hogere rendementen opleveren dan fysiek goud of goud-ETF’s, maar het brengt ook extra risico’s met zich mee, zoals bedrijfsrisico’s en marktrisico’s. Het is belangrijk om de financiële gezondheid en de bedrijfsvoering van het goudmijnbedrijf te onderzoeken voordat je investeert.

Daarnaast inflatie en met name een hoge olieprijs is één van de concrete risico’s, omdat dit de kosten van het goudmijnen zelf hoger maakt en marges kan verkleinen. Wat de winst drukt en de aandelenkoers drukt. Dit terwijl goud zelf wel kan stijgen.

Weet dus goed wat je doet.

En beleggen in een fonds?

Investeren in een goudontdekkingsfonds kan een interessante optie voor je zijn als je relatief veel geld bezit en een deel van dat bedrag wilt inzetten in de goudmarkt met het potentieel voor bovengemiddelde rendementen.

Een ontdekkingsfonds investeert in bedrijven die actief zijn in de exploratie en ontdekking van nieuwe goudvoorraden. Deze bedrijven zijn vaak kleinere, gespecialiseerde ondernemingen die zich richten op het vinden van nieuwe goudreserves.

Het fonds selecteert de meest veelbelovende bedrijven en projecten om in te investeren, met als doel te profiteren van de waardecreatie die gepaard gaat met nieuwe ontdekkingen.

Ze gaan ook bij die bedrijven langs naar bijeenkomsten etc. en hebben in die potentie om parels te vinden.

Hoewel het fonds zich richt op goud, spreidt het zijn investeringen over meerdere bedrijven en projecten. Dit vermindert het risico dat gepaard gaat met individuele exploratieprojecten.

Door te investeren in een breed scala aan bedrijven, kan het fonds profiteren van verschillende ontdekkingen en ontwikkelingen binnen de goudsector.

Wanneer bijvoorbeeld exploratiebedrijf een significante goudvondst doet, wordt het vaak binnen enkele jaren overgenomen door een grotere producent.

Deze overnames gebeuren meestal tegen hoge ‘premiums’, wat betekent dat de waarde van de aandelen van het exploratiebedrijf aanzienlijk stijgt. Dit proces van waardecreatie kan aanzienlijke winsten opleveren voor het fonds en zijn beleggers.

Om te participeren in zon fonds moet je vaak wel met tienduizenden euro’s beginnen. €50.000 of €100.000 is geen uitzondering. Daarnaast betaal je ook beheerskosten.

Het heeft vaak ook alleen zin om in zo’n fonds te stappen als je een lange adem hebt. En die €100.000 niet jouw hele belegde vermogen is, maar een fractie van een groter vermogen.

Is beleggen in goud en zilver een optie?

Naast goud kan het ook interessant zijn om te beleggen in zilver. Zilver heeft, net als goud, een lange geschiedenis als waardeopslag en wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid.

Echter, is zilver wel meer een grondstof dan goud. Om je een idee te geven zijn hier ook de correlaties over verschillende tijdperioden:

Loading



Je ziet dat over een relatief kortere periode 2011-2023 en 2021-2023 de correlatie goud en zilver minder sterk is vergeleken 2001-2023.

Maar ook hier geldt er zijn ook binnen kortere periodes dat beiden omhoog en omlaag gaan.

Beleggen in zowel goud als zilver kan je portefeuille verder diversifiëren en je blootstelling aan edelmetalen vergroten. Zilver kan harder stijgen, maar ook harder dalen.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe beleggen in zilver werkt en welke factoren de prijs van zilver beïnvloeden. Aangezien het ook een meer industrieel metaal is.

Beleggen in zilver kan op verschillende manieren, vergelijkbaar met beleggen in goud. Je kunt fysiek zilver kopen in de vorm van munten en baren, of je kunt investeren in zilver-ETF’s en zilvermijnaandelen. Fysiek zilver zelf bezitten, heeft wel één groot nadeel t.o.v. goud er komt 21% belasting op.

Wanneer je het niet in huis haalt, maar via een derde partij aankoopt en in de kluis laat, heb je dat probleem niet.

Uiteraard heb je ook zilver-ETF’s en zilvermijnaandelen en kan je in feite dezelfde type activa kopen zoals ook met goud kan.

Eigen ervaring & mening

Mijn beleggingspad begon met goud en zilver. Het is op een natuurlijke manier op mijn pad gekomen. Voordat ik mijn eerste geld inlegde, had ik al maanden onderzoek gedaan.

De reden dat ik in oktober instapte, was omdat ik verwachtte dat de FED de Amerikaanse rente zou verlagen en dit ook gebeurde. (Dit kun je onder dit tekstblok zien.)

Ik begon simpel, voornamelijk met grotere aandelen en royalty’s. Uiteindelijk kwam het zwaartepunt echter bij small caps te liggen, maar daarin ben ik geleidelijk gegroeid.

Het ging goed, totdat de Covid-crisis kwam. Ik ging van een plus van 30% naar 60% van mijn originele inleg, maar na een paar weken zat ik weer op break-even.

Dat was een wilde rit, maar uiteindelijk zijn goud en zilver, en later andere grondstoffen, de beleggingen waar ik nu het meest bekend mee ben. Daar ligt ook een groot deel van mijn focus, als de economische situatie het toelaat.

Uiteindelijk werk ik toe naar een bredere portefeuille, maar dat is een proces.

Ik zou je niet aanraden om in small caps te beleggen. Het is zeer risicovol en je moet er goed bovenop zitten. In die tijd besteedde ik ook 10-20 uur per week aan het zoeken naar bedrijven, het inlezen en uiteindelijk het doen van aankopen en selecteren van nieuwe mogelijkheden.

Ik heb er zelf de tijd en de interesse voor om ermee bezig te zijn, maar het is speculatief van aard. Nu heb ik meer middelen dan toen, maar destijds maakte ik dalingen van soms 50% mee.

Omdat ik nu meer data tot mijn beschikking heb en mijn strategie in de loop van de tijd is veranderd, probeer ik dit soort situaties te minimaliseren, maar volledig uitsluiten is onmogelijk.

Mijn dalingen kwamen gelukkig nooit door slecht nieuws, maar meer door marktsentiment. Toch blijft het bedrijfsrisico altijd bestaan, en kun je in één daghandel zomaar 50% verliezen.

Naar mijn mening is het slimmer om op de lange termijn goud of zilver te kopen en dit voor jaren weg te zetten. Niet per se fysiek in huis, maar in de zin dat je een deel van je euro's omzet in edelmetaal.

Omdat ik persoonlijk nu nog beter de macro-economie kan volgen en de richting kan zien. Kies ik nu voor meer diversificatie, maar concentratie binnen het juiste momentum. Omdat ik eerstehands stijgingen heb gezien en dat het wel waard vindt i.p.v. alleen de S&P500 ETF te kopen.

Hieronder zie je een ontwikkeling van de rente en de goudprijs in mijn eerste beleggingsjaren:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*